Стари фијакери, ђермови и ветрењаче привлаче туристе

Војводина је добила први туристички инфо центар у Новом Саду и посетиоци сада на једном месту могу да добију информације о свим занимљивим местима у Покрајини, која из године у годину обара рекорде посета, пре свега страних туриста.

Равница наслоњена на Фрушку Гору, са чак 67 двораца, безброј цркава, манастира и самостана, салаши, чарде и традиција 26 различитих народа, сваке године привуку све већи број туриста у северну покрајину.

"Војводину је посетило 14,5 одсто више страних туриста у односу на исти период 2017. године. Када причамо о ноћењима, бројке су знатно веће, чак 17,5 процената је остварено више", каже Наташа Павловић, директорка Туристичке организације Војводине.

Највише гостију имају Нови Сад, Сомбор и Суботица. Аутентична архитектура, културно- историјске институције, музеји, али и десет тврђава су прво што странци желе да виде.

"Кренули смо од тврђаве, која је једна од најлепших тврђава које сам икада видео, било где, а видео сам их доста. А у центру града се могу видети старе барокне зграде из времена Хабсбуршке монархије и периода након тога", каже туриста из Данске.

"Нови Сад је прелеп град. Посебно комбинација српске и хабзбуршке архитектуре. Да, допада ми се место веома", истакао је други туриста из Данске.

Недавно је један од најутицајнијих светских туристичких часописа Лонли Планет, Нови Сад прогласио за трећу најпожељнију дестинацију у 2019. години.

Промоције на сајмовима и друштвеним мрежама, али и титуле Европске престонице младих и престонице културе, као и Егзит фестивал, допринели су да град предходне године привуче 43 процента више гостију него годину пре. 

"Сваког месеца кроз наше инфо центре угостимо туристе из око 40 земаља света, док у појединим месецима, као што је рецимо мајски сајам, Егзит, Нова година, бележимо туристе из око 60 земаља света. То је дакле регион, Русија, Кина све више, а свакако да су поред Кине од ваневропских замаља, највише присутне Аустралија и САД", каже Тихана Путин из Туристичке организације Новог Сада.

Суседне Сремске Карловце посети 200 хиљада туриста годишње, највише због историје и јединствене архитектуре. Али и због винских подрума које има готово свака кућа. Овај је стар преко 150 година. 

"Када дођу у наш подрум, ми одрадимо презентацију, испричамо им о фамилији, испричамо о засадима, после је дегустација четири-пет вина и гледамо да им дамо сорте које су везане за Сремске Карловце", рекоа је винар Петар Бајло.

Уз Фрушку Гору, резервате природе, бање, у покрајини се и даље могу видети музејски примери живота, попут ђермова, ветрењача или старих фијакера - све то Војводини доноси преко пола милиона туриста годишње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво