Сеоски туризам оживео села подно Старе планине

Села у подножју Старе планине живнула су последњих десетак година захваљујући сеоском туризму. Све укупно 2.000 кревета, што у хотелима, што у приватном смештају, показало се, сада је већ мало, јер је интересовање туриста све веће.

Туристима који желе приватни смештај, по повољнијој цени од хотелске, не представља проблем да сваког дана прелазе и по двадесет километара до скијалишта.

"Што се тиче смештаја, све је предивно, храна поготову, бака Наца кува за сваку похвалу", причају Петар и Тијана Панић из Београда.

Породица Ћирић из Балта Бериловца, бави се сеоским туризмом десет година. Имају десетак кревета, а храну за госте производе сами.

Надица гостима обавезно припрема белмуж. Једноставно старинско јело од младог сира и брашна, посебног је укуса и специјалитет је краја.

"За ових десет сезона, ни један није дошо у вилу ‘Бабин зуб‘ а да не проба белмуж. А колико су пролазници, само сврате на белмуж и кисело млеко, одушеве се, накусају се и продуже, иду на планину", каже Надица Ћирић.

Књиге утисака и фотографије подсећају на познанства која често прерастају у пријатељство, јер се гости, по неколико пута годишње, враћају код Ћирића. Слично је и код Стевановића.

"Ми три године радимо, ово је четврта сад сезона, у седамдесет одсто случајева долазе исти гости", наводи Чедомир Стевановић из села Црни врх.

Међу гостима им је, кажу, све више младих.

"Свако ко дође, уживаће, комфор, неће имати гужве као на другим планинама, неће имати високе цене као на другим планинама, тако да ће имати неки осећај да има планину за себе", напомиње Александар Мојић из села Црни врх.

У потпланининским селима за сада има око 800 кревета у приватном смештају. Чини се да је и то мало за све оне који су заинтересовани за Стару планину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво