Комунална полиција сваког дана одузме једно такси возило

Од недавно, према измењеном Закону о превозу путника, Комунална полиција и Саобраћајна инспекција имају право да и одузму возила нелегалним таксистима. На основу тог прописа, протеклих недеља у Београду је одузимано готово по једно возило дневно.

Од краја прошле године у престоници су привремено одузета 24 возила без лиценце, међу њима они регистровани у Апатину, а таксирали су на београским улицама.

"Много гори и опаснији од њих и у већем броју су интернет такси превозници, који без проблема развијају своје пословање путем компанија које повезују кориснике услуга са својим партнерима возачима, а који су овим новим законом стављени потпуно ван снаге", напомиње Бошко Вукојевић из Такси Коморе.

Три возила одузета су и компанији "Кар гоу", која у Србији посредством интернета уговара услуге превоза путника. Из те компаније кажу да су им аутомобили одузети иако није истекао законом предвиђени рок да се прилагоде новим правилима.

"Не кршимо закон кроз изнајмљивање возила са возачем, по старом закону који је био важећи, закону о туризму, изнајмљивање возила са возачем је нешто што је нормална ствар. Људима је одузета приватна имовина и не знају рок када ће им бити враћена", наводи Вук Губеринић из компаније "Кар гоу"

Већа овлашћења за комуналне полицајце 

Иако смо од надлежних градских служби тражили коментар о овом случају, одговор нисмо добили. Комунална полиције је и раније контролисала таксисте али по новим прописима имају већа овлашећна.

"На основу тих проширених овлашћења ми можемо лицима која управљају возилима која немају одобрења града Београда привремено да одузмемо возило", истиче Ненад Лакић из Комуналне полиције.

Претходне мере, кажу, нису дале резултат.

"Долазили смо до ситуација да су они имали дупле табле, да су имали фалсификоване табле, да су табле своје причвршћивали нитовале за аутомобиле. Чак и ако их скинемо, они су имали дупле и дешавало се да они настављау да обављају те нерегуларне делатности", додаје Лакић.

"Оно што је проблем и што чека удружења, посебно удружења 'Голд' и 'Наксис', неколико тих таксиста смо нашли са њиховим таблама. За неке тврде да су украдена, то морају да пријаве полицији, тако да ће и удружења која издају табле таксистима морати да плаћају казне јер су и они за то одгвоорни. Причаћемо и са општинама, видели сте да је ту и Сечањ и Алибунар, да видимо како они могу да издају лиценце односно дозволе људима који живе у Београду

По Закону возила могу бити одузета највише 30 дана. За то време Секретаријат за инспекцијске послове одлучује о казни за прекшиоце која може бити и милион динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво