Комунална полиција сваког дана одузме једно такси возило

Од недавно, према измењеном Закону о превозу путника, Комунална полиција и Саобраћајна инспекција имају право да и одузму возила нелегалним таксистима. На основу тог прописа, протеклих недеља у Београду је одузимано готово по једно возило дневно.

Од краја прошле године у престоници су привремено одузета 24 возила без лиценце, међу њима они регистровани у Апатину, а таксирали су на београским улицама.

"Много гори и опаснији од њих и у већем броју су интернет такси превозници, који без проблема развијају своје пословање путем компанија које повезују кориснике услуга са својим партнерима возачима, а који су овим новим законом стављени потпуно ван снаге", напомиње Бошко Вукојевић из Такси Коморе.

Три возила одузета су и компанији "Кар гоу", која у Србији посредством интернета уговара услуге превоза путника. Из те компаније кажу да су им аутомобили одузети иако није истекао законом предвиђени рок да се прилагоде новим правилима.

"Не кршимо закон кроз изнајмљивање возила са возачем, по старом закону који је био важећи, закону о туризму, изнајмљивање возила са возачем је нешто што је нормална ствар. Људима је одузета приватна имовина и не знају рок када ће им бити враћена", наводи Вук Губеринић из компаније "Кар гоу"

Већа овлашћења за комуналне полицајце 

Иако смо од надлежних градских служби тражили коментар о овом случају, одговор нисмо добили. Комунална полиције је и раније контролисала таксисте али по новим прописима имају већа овлашећна.

"На основу тих проширених овлашћења ми можемо лицима која управљају возилима која немају одобрења града Београда привремено да одузмемо возило", истиче Ненад Лакић из Комуналне полиције.

Претходне мере, кажу, нису дале резултат.

"Долазили смо до ситуација да су они имали дупле табле, да су имали фалсификоване табле, да су табле своје причвршћивали нитовале за аутомобиле. Чак и ако их скинемо, они су имали дупле и дешавало се да они настављау да обављају те нерегуларне делатности", додаје Лакић.

"Оно што је проблем и што чека удружења, посебно удружења 'Голд' и 'Наксис', неколико тих таксиста смо нашли са њиховим таблама. За неке тврде да су украдена, то морају да пријаве полицији, тако да ће и удружења која издају табле таксистима морати да плаћају казне јер су и они за то одгвоорни. Причаћемо и са општинама, видели сте да је ту и Сечањ и Алибунар, да видимо како они могу да издају лиценце односно дозволе људима који живе у Београду

По Закону возила могу бити одузета највише 30 дана. За то време Секретаријат за инспекцијске послове одлучује о казни за прекшиоце која може бити и милион динара.

Остали аутори: Милица Пујкиловић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 07:30) - Војислав [нерегистровани]

Браво

Е, сад треба да почну да ка жњавају оне који бацају ђубре кроз прозор, па онда оне који пишу по зидовима, и такође да регулишу стање са сплавовима и загађивачима река.  

(недеља, 20. јан 2019, 23:26) - Jovan [нерегистровани]

Sramota

Svuda u svetu postoje jeftini taksiji preko aplilacija, tipa Uber, samo u Srbiji je to zabranjeno. Car go je bio super stvar i spustio je cene u odnosu na ovaj standardni taksi skoro duplo. Ocigledno da taksisti imaju jak lobi u drzavi

(недеља, 20. јан 2019, 20:23) - anonymous [нерегистровани]

taxi

samo ostro!!