Протести поводом текста "Политикиног забавника" о љотићевцима

Јеврејска општина Београд је, у писму главном и одговорном уреднику "Политикиног забавника" Зефирину Грасију, изразила запрепашћење писањем о љотићевцима у последњем броју тог недељника и затражила исправку и извињење. Оштре реакције стигли су и од Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Независног друштва новинара Војводине (НДНВ).

Јеврејска општина Београд наводи да је збуњена и констернирана текстом "Дуго путовање Хенрика Лаутнера" аутора Немање Баћковића, поготово анфрилеом "Ко су били љотићевци?" у коме, како наводе, новинар описује лик и дело фашистичког идеолога, сарадника нациста и вође СС добровољаца.

Како се подсећа, Димитрије Љотић и његов покрет "Збор" се нису тек тако и случајно, како аутор имплицира, изједначавали са нацистима и фашистима.

"Димитрије Љотић је био локални нациста и организовао је војску, Српски добровољачки корпус која је била у служби Вермахта, а чија идеологија је била идентична нацистичкој: истребљење Јевреја, комуниста и западњачког капитализма. Корпус је био злогласан по злочинима над становништвом, посебно Јеврејима и Ромима, партизанским устаницима и припадницима покрета отпора. Љотићеве јединице су учествовале у стрељању ђака у Крагујевцу у октобру 1941", додаје се у писму.

У писму уреднику Грасију наводе да је Димитрије Љотић био антисемита и фашиста, а његове идеје су, истичу, одјекнуле слично као оне које је имао Гебелс.

"Ни један ни други нису били убице, али су били убице за писаћим столом, идеолози најгоре машине смрти у историји цивилизације. Апологетским текстом који је објавио ваш недељник вређате не само Јевреје у Србији, већ све грађанке и грађане ове земље чији су преци дали своје животе у борби за ослобођење, у борби против страних окупатора и домаћих издајника", истиче се у писму.

Додају да због тога траже исправку и извињење.

"Тражимо да не контаминирате нове генерације ревизионистичким скаскама о осведоченим квислинзима. Тражимо у име 16.000 ваших јеврејских суграђана који због Љотића и њему сличних више не могу да траже правду за себе. Тражимо то у предвечерје дана сећања на Холокауст, као потомци који се сећају, као Јевреји који живе у Србији и воле Србију", закључује се у саопштењу.

Оштра реакција новинарских удружења 

НУНС и НДНВ најоштрије осуђују афирмативно писање листа "Политикин забавник" о Димитрију Љотићу које, како наводе, представља "најбеднију од свих могућих медијских манипулација - манипулацију најмлађим читаоцима". 

"Историјски ревизионизам одавно је постао део наше свакодневице, а фашистичке, нацистичке и друге квислиншке и колаборационистичке снаге се на све начине труде да фалсификују историју", напомиње се у саопштењу.

Уместо да најмлађи читаоци некада угледног и драгог Политикиног забавника, који ове године обележава 80 година постојања, са његових страница уче о цивилизацијским вредностима, њима се потурају језиви панегирици о Љотићу и његовим злогласним следбеницима који су, између осталог, 21. октобра 1941. године у Крагујевцу хапсили грађане и децу, које ће после стрељати немачки окупатори, истичу у саоштењу.

"Политика АД, чија издања сад већ у континуитету шире мржњу и нетрпељивост, професионалним новинарима и јавним личностима цртају мету на челу, а сада прекрајају историју, у власништву је државе Србије", закључено је у саопштењу НУНС-а и НДНВ-а.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво