Протести поводом текста "Политикиног забавника" о љотићевцима

Јеврејска општина Београд је, у писму главном и одговорном уреднику "Политикиног забавника" Зефирину Грасију, изразила запрепашћење писањем о љотићевцима у последњем броју тог недељника и затражила исправку и извињење. Оштре реакције стигли су и од Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Независног друштва новинара Војводине (НДНВ).

Јеврејска општина Београд наводи да је збуњена и констернирана текстом "Дуго путовање Хенрика Лаутнера" аутора Немање Баћковића, поготово анфрилеом "Ко су били љотићевци?" у коме, како наводе, новинар описује лик и дело фашистичког идеолога, сарадника нациста и вође СС добровољаца.

Како се подсећа, Димитрије Љотић и његов покрет "Збор" се нису тек тако и случајно, како аутор имплицира, изједначавали са нацистима и фашистима.

"Димитрије Љотић је био локални нациста и организовао је војску, Српски добровољачки корпус која је била у служби Вермахта, а чија идеологија је била идентична нацистичкој: истребљење Јевреја, комуниста и западњачког капитализма. Корпус је био злогласан по злочинима над становништвом, посебно Јеврејима и Ромима, партизанским устаницима и припадницима покрета отпора. Љотићеве јединице су учествовале у стрељању ђака у Крагујевцу у октобру 1941", додаје се у писму.

У писму уреднику Грасију наводе да је Димитрије Љотић био антисемита и фашиста, а његове идеје су, истичу, одјекнуле слично као оне које је имао Гебелс.

"Ни један ни други нису били убице, али су били убице за писаћим столом, идеолози најгоре машине смрти у историји цивилизације. Апологетским текстом који је објавио ваш недељник вређате не само Јевреје у Србији, већ све грађанке и грађане ове земље чији су преци дали своје животе у борби за ослобођење, у борби против страних окупатора и домаћих издајника", истиче се у писму.

Додају да због тога траже исправку и извињење.

"Тражимо да не контаминирате нове генерације ревизионистичким скаскама о осведоченим квислинзима. Тражимо у име 16.000 ваших јеврејских суграђана који због Љотића и њему сличних више не могу да траже правду за себе. Тражимо то у предвечерје дана сећања на Холокауст, као потомци који се сећају, као Јевреји који живе у Србији и воле Србију", закључује се у саопштењу.

Оштра реакција новинарских удружења 

НУНС и НДНВ најоштрије осуђују афирмативно писање листа "Политикин забавник" о Димитрију Љотићу које, како наводе, представља "најбеднију од свих могућих медијских манипулација - манипулацију најмлађим читаоцима". 

"Историјски ревизионизам одавно је постао део наше свакодневице, а фашистичке, нацистичке и друге квислиншке и колаборационистичке снаге се на све начине труде да фалсификују историју", напомиње се у саопштењу.

Уместо да најмлађи читаоци некада угледног и драгог Политикиног забавника, који ове године обележава 80 година постојања, са његових страница уче о цивилизацијским вредностима, њима се потурају језиви панегирици о Љотићу и његовим злогласним следбеницима који су, између осталог, 21. октобра 1941. године у Крагујевцу хапсили грађане и децу, које ће после стрељати немачки окупатори, истичу у саоштењу.

"Политика АД, чија издања сад већ у континуитету шире мржњу и нетрпељивост, професионалним новинарима и јавним личностима цртају мету на челу, а сада прекрајају историју, у власништву је државе Србије", закључено је у саопштењу НУНС-а и НДНВ-а.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 22. јан 2019, 17:53) - Саша [нерегистровани]

похвала Забавнику

Управо сам прочитао наречени текст из Забавника. Не видим ни један једини разлог за негативне коментаре, још мање критику. Добро је написан, неиделошки оптерећен како неки очекују, на уравнотежен начин даје податке о Збору. Хвала Забавнику! Како друкчије да после пола века комунистичких лажи и фалсификата сазнамо нешто о својој историји? Корисно је за старије генерације да прочитају објективне приказе, а младе да се упознају с историјом и сами доносе закључке.

(недеља, 20. јан 2019, 21:50) - Илија [нерегистровани]

Правда за Забавник

Колико лажи и глупости о Љотићу. Какав црни платни списак Немаца?

Каква сте ви болест који због овога пљујете по Забавнику. У истом броју има има и афирмативни текст о партизанима. А партизани су само у Србији по званичним подацима комисије побили 59 хиљада људи. И шта ћемо са тим?

Што шта у историји има статус контроверзности, а оваква писања на сличне теме у свим државама Европе одавно нису табу тема. Само се овде повампирује комунистичко малоумље. У Словенији је рехабилитован Леон Рупник на приmer.г   гt

(недеља, 20. јан 2019, 21:23) - Lemmix [нерегистровани]

Stop crvenim lažima

Čim krene da se malo piše istina crveni potomci krenu sa lavežom .Istinu ne možete ubiti doćiće kad tad na videlo. Jel lepo grejanje u tuđim stanovima??? 

(недеља, 20. јан 2019, 19:40) - anonymous [нерегистровани]

Fuuj

E, Zabavniče, 50 godina sam verni čitalac, a sada ću da stavim tačku. Ako ste počeli da se bavite profašističkom revizijom istorije, onda ćete verovatno i nastaviti. BIću iskren, moj omiljeni nedeljnik mi se s-m-u-č-i-o.

(недеља, 20. јан 2019, 18:45) - Petokraka [нерегистровани]

Kaži NE fašizmu i kapitalizmu!

Kaži DA ljudskosti i slobodi!

(недеља, 20. јан 2019, 18:29) - anonymous Lala [нерегистровани]

@Ostavka

Svašta , pa kad bi kod nas bilo ko u Japanu nikad nebi imali direktora železnice .

(недеља, 20. јан 2019, 16:51) - Историчар [нерегистровани]

Љотић и нацисти

Према немачким документима, публикованим и код нас, Љотић је био на Хитлеровом платном списку још од 1934. А када су антинацисти 1935. искључили из "Културбунда" млађу пронацистичку групу, тзв. "Обновитеље" (Die Erneuerer), Љотић их је примио у "Збор" и тако спасао од расула. Они су у "Збору" били две године, док нису, на Хитлеров притисак, преузели вођство у Културбунду и отпочели његову нацификацију. Многи од њих су током окупације починили тешке злочине над српским народом у Србији и Банату.
Српски добровољачки корпус (СДК), познатији као "љотићевци" формиран је на формални предлог министра привреде у Недићевој влади Михајла Олћана, Србина из Банта, предратног "збораша" и, практично, Љотићевог делегата у Недићевој влади, с циљем да помогне немачким окупационим властима у "одржавању реда и мира у Србији". СДК је, дакле, за разлику од четника, био од почетка до краја свог постојања 100% квислиншка формација.
Љотић је имао и директан утицај на Недића, пошто су били блиски рођаци. Мајке су им биле рођене сестре.

(недеља, 20. јан 2019, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

ostavka

Ne treba ispravka i izvinjenje, nego ostavka i zabrana zaposljavanja u novinarstvu narednih 20 godina.
U Japanu direktor zeleznice podnese ostavku kad voz zakasni vise od 3 sekunde.
Zato im tako dobro i ide.