Тадија написао роман, снимио филм, уређује сајт – све то са 16 година

Тадија Чалуковић је оснивач и уредник интернет часописа "Саломе", аутор и редитељ документарног филма "Њихова величанства Филм и Књига". Недавно је објавио и први роман "Мутант у возу". А има свега 16 година и иде у средњу школу.

Основа романа је прича о усвојеном дечаку коју је Тадија започео у осмом разреду и потом је домаштавао. Обликовале су је агресија и насиље - мрачни елементи наше свакодневице. Поиграо се и негативном страном нових технологија, дајући своје виђење живота у будућности. 

Тадија каже да је главни и основни мотив питање идентитета, колико у ствари он утиче на успех колико утиче на неуспех, како нације, тако и појединца. 

"Ставио сам га у 22. век из разлога да бих показао да се, колико год напредовали неки основни проблеми, људи, карактери па чак и људске судбине - такве ствари неће променити", каже Тадија.

Тадија мутира не само давну прошлост и постбудућност - могуће и немогуће - него и особине романа и представе о писцима, каже песник Матија Бећковић, који је Тадијином јунаку саветовао "без љубави смо ништа".

"Запамтите ово име Тадија Чалуковић. Он је оличење оне традиције која је чување лепоте а не ланац који нас окива", рекао је Бећковић. 

За успех су важни: храброст, упорност и стрпљење, али и стални рад, каже млади писац.

"Текст мора да буде натопљен енергијом и емоцијама, да не оставим места за празан ход или досаду", каже Тадија.

За досаду Тадија не зна - управо завршава свој први краткометражни играни филм о Францу Кафки.

Остали аутори: Гордана Главинић
број коментара 0 Пошаљи коментар