Превенција рака грлића материце – један преглед у три године чува живот

Почиње Европска недеља превенције рака грлића материце и трајаће до 27. jануара. Сваке године само у Европи тај карцином се открије код 60 хиљада жена, а половина од тог броја премине. Лоша статистика и у Србији – свакога дана једна жена умре, а четири оболе од овог рака.

Европска недеља превенције рака грлића материце и ове године усмерена је на рано откривање болести. 

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да обележавањем Европске недеље почињу јавне и превентивне активности које треба да резултирају најзначајнијом мером – одлазак жена код гинеколога једном у три године на "Папаниколау" преглед.

"Преглед је кратак, безболан. Треба отићи код гинеколога, динамика прегледа је једном у три године и треба урадити Папаниколау тест који даје могућност да се на време открију промене на слузокожи у најранијој фази", објаснила је Јовановићева.

Поред превентивних прегледа, веома значајна мера која се примењује у свету је и имунизација. Јовановићева подсећа да је хумани папилома вирус један од узрочника промена на грлићу материце.

Према њеним речима, у породици ових вируса постоји више од 130 типова, али одређен број њих је патоген и доводи до канцера грлића материце.

Када је у питању вакцинација, она се у свету спроводи од 2006. године, у 70 одсто случајева доноси потпуну заштиту од карцинома грлића материце, и не искључује "Папаниколау" преглед.

Вакцина је безбедна и ефикасна, и примењује се у раној животној фази. Даје се адолесцентима пре ступања у сексуалне односе.

Јовановићева апелује на спровођење "Папаниколау" теста, редовне гионеколошке прегледе, на методе раног откривања рака.

Скрининг прегледи се у Србији спроводе од 2012. године у 18 општина. Пракса је, наводи Јовановићева, показала да је одзив на прегледе велики. Одазвало се 60 одсто жена у другом циклусу реализације скрининга.

Приликом спровођења програма, који траје три године, више од 20.000 жена је прегледано, а откривено је 165 карцинома.

Све се више говори о новом закону и скрининг прегледима, а Јовановићева каже да је значајно имати приступ подстицајним мерама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи