Подршка очувању и развоју идентитета војвођанских Русина

У Руском Крстуру одржана је централна свечаност поводом Националног празника Русина који живе у Србији, на којој је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић рекла да ће Русини и убудуће имати максималну подршку Владе Војводине.

Та подршка се, како је рекла Драгана Милошевић, односи на све сегменте од којих зависи очување њиховог националног, културног и сваког другог идентитета, саопштила је Покрајинска влада.

Милошевићева је подсетила да су они сами за тај празник изабрали дан на који је, 1751. потписан први званични документ о насељавању 200 русинских породица на простору данашње Војводине.

"Од тада је минуло више од два и по века и за то време је преко ове наше равнице протутњало много бурних историјских мена. Русини су, међутим, и даље ту, као својеврсна константа и, наравно, једна од најлепших нијанси онога што обично с правом називамо раскошним спектром војвођанских различитости. Искрено сам срећна што је то тако данас и што ће, потпуно сам сигурна, тако бити и у времену које долази", нагласила је она. 

Подршка русинској заједнице ће, како је рекла, и даље бити усмерена на службену употребу русинског језика и писма, образовни систем у којем је школовање на том језику обезбеђено од предшколског до факултетског нивоа, све сегменте система јавног информисања и издаваштво и организацију културних и других, за очување самобитности Русина важних манифестација.

"Поред редовног финансирања рада Завода за културу војвођанских Русина као ваше кровне културне институције, прошле године смо, уз остало, подржали и више од 20 пројеката везаних за издаваштво на русинском језику и припрему и реализацију културних и других манифестација у готово свим местима у којима Русини живе. Уз то, веома значајним средствима подржали лист Руске слово, а та средства ће ове године бити већа за 12 одсто", прецизирала је Милошевићева. 

У оквиру централног обележавања Националног празника Русина, у рускорстурској катедрали светог Николе служена је Архијерејска благодарна литургија, а отворене су и изложбе портрета најпознатијих свештеника Крстурске парохије "12 посвећених" и "Крстурске ведуте", закључује се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво