Академија посвећена Владети Јеротићу

Свечана Академија посвећена академику Владети Јеротићу одржана је у препуној Комбанк дворани која је била премала да прими поштоваоце професора, књижевника, психотерапеута, народног просветитеља и академика Српске академије наука и уметности (САНУ), који је преминуо 4. септембра прошле године.

Академик Душан Ковачевић испричао је да је Јеротића упознао пре више од 30 година у позоришту.

"Једном речју, био је у свету уметности као у својој кући, све ствари су му биле познате, јер је све већ постојало у причама светих књига које је познавао као сопствени родослов", рекао је Ковачевић.

Како се присетио, њихови разговори су вођени уз шалу, сагласни да је смех лек, један од најдрагоценијих лекова за неухватљиву душу човека.

"Насмејан човек је леп човек, без обзира како изгледао", додао је.

"А кад је говорио о народним недоумицама, био је благо осмехнут, говорећи о нашој националној исхитрености, кад нам емоције трче мало пре памети", навео је Ковачевић.

Увек сам из разговора с њим покушао да нешто сазнам, потврдим или порекнем већ научено, додао је он.

Психолог Жарко Требјешанин рекао је да је Јеротић постао култна личност, вољени предавач и духовни вођа.

"Умео је да одабере теме као смисао живота, љубав, мржња... али имао је слуха за актуелне проблеме савременог, пометеног, збуњеног појединца - усамљености, депресије, духовне празнине и слично", указао је Требјешанин.

Додаје да је Јеротић подејданако критиковао песимистички поглед на људску природу, кад је човек деструктиван, егоиста, али и претерани неоправдани оптимизам виђења човека као анђеоског бића.

"Човек је, говорио је Јеротић, вечито распет између добра и зла", навео је Требјешанин и додао да су посебно били привлачни Јеротићеви, за здрав разум неочекивани, провокативни и некад смели одговори.

"Тако је указивао на заблуду да су болест и патња увек штетни и да их треба уклонит", додао је Требјешанин.

"Он на једном месту упозорава да бол може бити сигнал, опомена и путоказ нашег сазревања и то преко преобличавања животног става који нас је и довео у стање дисхармоније", цитирао је он Јеротића.

Према његовој оцени, публика је волела да га чује јер он није скривао свој став, уз нијансирану критику.

Професорка културологије Зорица Томић подсетила је да је Јеротић у медијима отворио проблем вере и потраге за смислом.

"Иако посвећен православљу, показивао је невиђено разумевање интелектуалвца за веру уопште, за све остале вере и религиозне праксе", оценила је она.

Према њеном мишљену, он је тако ревитализовао концепт заједништва, духовности, отворене и слободне комуникације.

Али, закључила је Томић, највише од свега је показао да је на телевизији могућан паметан, продубљени разговор, који је истовременио озбиљан и занимљив.

"Професор Јеротић је био живи доказ спремности да буде непоколебљив у свему што зна и верује, а с друге стране да буде будан и побуђујући за сва питања која непрестано трају у нама и која нас до краја неће напуштати", рекао је глумац Небојша Дугалић.

Најављен за учешће на Академији, редитељ Емир Кустурица је изостао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво