Уручене награде младим физичарима

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић уручила је награде младим физичарима из Србије који су освојили бронзане медаље на Међународној јуниорској научној олимпијади у Боцвани за основце и поручила да ће држава наставити да подржава талентовану децу.

Медаље су освојили – Лука Царевић из Ниша, Душан Бегуш из Шапца, Невена Стојковић из Београд и Алекса Сотиров из Београда, Алекса Ђорђевић из Ниша и Никола Спасић из Аранђеловца.

Татјана Матић наводи да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација прошле године одвојило 1,2 милиона динара за организацију такмичења младих физичара.

"Поносни смо што су се са Међународне олимпијаде у Боцвани деца вратила са бронзаним мадаљама", рекла је Матићева Танјугу на Физичком факултету.

Истакла је да то говори да је улагање у образовање деце увек исплативо и да је будућност у тзв. СТЕМ наукама (наука, технологија, инжењеринг и математика).

"Министарство већ пет година подржава оваква такмичења и наставићемо да подржавамо, пошто је будућност ове деце и будућност наше земље", поручила је Матићева.

Навела је да је то министарство прошле године издвојило укупно пет милиона динара за такмичења младих математичара и Математичку гимназију.

Истакла је да држава мора да има позудан систем подршке за талентовану децу на свакодневном нивоу.

"Физика – најзанимљивија област ученицима" 

Професор Физичког факулета у Београду и председник комисије за такмичења ученика основних школа Друштва физичара Србије Мићо Митровић је истакао да су деца остварила велики успех на научној олимпијади за ученике основних школа у Боцвани од 1. до 10. децембра, на којој су учесвовала деца из око 60 земаља.

Објаснио је да је такмичење било из природних наука првенствено физике, хемије и биологије, као и да су ученици из Србије показали добре резултате и поред тога што се код нас учи само трећина градива предвиђеног за задатек.

Митровић је додао да су деца сама учила преостали део потребан за олимпијаду.

Навео је да је такмичење било одржано у три нивоа – тест задаци, теорија и после тога експерименти током три дана.

Ученица Јелена Стојковић је рекла да је било јако лепо на олимпијади и да су упознали многе другове са којима су остали у контакту. Лука Царевић каже да задаци нису били претешки, али да су обухватали многе области.

"Најзанимљивија област ми је била физика, као и свима нама из Србије", додао је Царевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво