Улице у поцерским селима носе називе фамилија

Ажурирањем адресног регистра сваки становник Србије имаће адресу са улицом и бројем. Шабачка локална управа завршила је свој део посла и доделила називе за 545 нових улица на целом подручју града. На предлог месних заједница, Букора и Метлића, неке улице добиле су називе по фамилијарним малама и сокацима.

Микаило Арсеновић из Букора показује где су Дивићи, мала Јаковљевићи, Лазаревићи, Селенићи и Арсеновићи, док су на другој страни Кузмановићи, Матићи и Марковићи.

Тако је одувек било. Село се делило по фамилијама, а по родбинским поцерским засеоцима знало се ко где живи у Букору.

"Нема ту ни једног броја. У личним картама пише бб", указује мештанин Раде Илић.

Убудуће, у свим документима уз број биће и улица – Дукића, Товаровића, Мандића сокак и имена других фамилија до којих путеви доводе.

Председник Месне заједнице Букор, Марко Товаровић каже да су хтели да наставе традицију, да новим грађанима оставе у аманет старе називе.

Због мира у селу, тамо где је више фамилија, назив улице биће по историјској личности. Родбински назив ће се дати и неасфалтираним путевима по побрђу, и до кућа у којима се одавно оџаци не пуше. У Букору улице по сокацима, у Метлићу по малама.

Живојин Мандић из Метлића каже да живи у Улици Мандића мала.

Драган Миловановић из Метлића напомиње да "да су дали нека друга имена, не би се снашли ни мештани, а камоли неко са стране".

По фамилијарним орјентирима, од давнина су стизала и писма и пензије, и рачуни и судски позиви. Шта је за коју кућу, поштари нису имали дилему.

"Упознао сам све сокаке, све људе, тако да веома добро познајемо народ на свим сеоским подручјима", прича поштар Владан Вешић.

Пролећно време донеће и табле и бројеве за сваку кућу, сокак и малу. О државном трошку, кажу, више неће бити бб. Са заменом докумената о свом трошку биће као и вековима раније – своји на своме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи