Радионице које мигранткиње у Пироту враћају у срећна времена

У Прихватном центру код Пирота смештено је 190 миграната из Ирана, Авганистана, Сирије и Ирака. Већини је то станица ка земљама Западне Европе. Комесаријат за избеглице покушава да им понуди што квалитетнији боравак.

Некада су и оне уживале у ситним женским радостима. Трудиле се да, попут многих жена, буду лепе и дотеране. Креативна радионица на којој су училе како да направе накит вратила их је, кажу, у нека срећна времена када су имале свој дом.

"Веома ми је драго што сте нам омогућили да израђујемо беџеве и накит са заставама наших држава. То сам баш емотивно доживела и хвала свима што се интересују за нас и што нам помажу", каже Иранка Зари.

Розије, такође из Ирана, рекла је да су им овакве радионице занимљиве, јер време проводе на користан начин. Додаје: "Немамо шта друго да радимо".

"Радиле су са перлицама, од тога су израђивале накит за себе, и било је баш интересантно и за њих и за мене искуство", изјавила је Марија Стојев, предавачица на радионици.

Представници Комесаријата за избеглице, у сардњи са разним удружењима и невладиним сектором, труде се да континуирано организују радионице и едукације.

"Покривене су све категорије које су присутне у центру, и жене и деца", рекао је Стефан Николић, координатор у Прихватном центру Пирот.

"Овде имамо час за српски, сваки дан идем на час, учим српски", говори задовољна 14-годишња Наргес из Ирана.

У Прихватном центру у Пироту има још много миграната који попут Наргес уче српски језик – да би се лакше споразумевали, али и из захвалности што су, кажу, добили привремени дом достојан човека.

Остали аутори: Силвана Тошић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 18. јан 2019, 14:53) - anonymous Jasmina Vidanovic [нерегистровани]

Radionice koje migrantkinje u Pirotu vracaju u srecna vremena

Ponosna sam sto sam pirocanka.

(петак, 18. јан 2019, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

Da

Bravo?. A poslovi za nasu decu?

(петак, 18. јан 2019, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

da

bravo Srbija.