Краљевачка болница: Тела беба чувају се по пропису

Након што је објављено да у Општој болници у Краљеву у замрзивачу чувају тела 13 беба, огласила се управа те болнице. Кажу да је реч о мртворођеним бебама у периоду од 2016. до 2018. године које нису сахрањене. Истичу да се тела чувају по свим Законом предвиђеним прописима, о чему се води уредна евиденција.

Ради се о бебама које родитељи нису преузели и сами сахранили, што по закону нису ни дужни да ураде, кажу у Општој болници.

"Приликом контроле Републичке комисије за нестале бебе, у Служби за патологију и судску медицину Опште болнице 'Студеница' је приказано 13 мртворођених, обдукованих беба од 2016. године, које родитељи нису преузели. Оне се чувају по свим Законом предвиђеним прописима, о чему се води уредна евиденција у Протоколима", наводи се у саопштењу болнице. 

Објашњавају да до децембра 2018. године није постојала градска одлука о сахрањивању ових беба.

"У току је формирање Комисије од стране овлашћеног предузећа ЈКП 'Чистоћа' Краљево и ОБ 'Студеница' за сахрањивање мртворођених беба, тако да ће се у наредном периоду, у складу са овом одлуком, извршити сахрањивање", истиче се у саопштењу Опште болнице Краљево.

"Скандалозно је да се ови подаци погрешно тумаче и користе за ширење панике и узнемиравање јавности, а за то неко треба да сноси одговорност", закључује се у саопштењу.

Члан Комисије за испитивање поступања државних органа у свим пријављеним случајевима нестале деце Радиша Павловић каже да републички инспектор за здравство прегледа документацију.

"Доле, ми смо део документације прегледали, имају покриће за све то, само се отвара питање зашто се у замрзивачима налазе бебе мртве, значи зашто", упитао је Павловић.

У краљевачкој Општој болници били су и припадници полиције и тужилац како би утврдили чињенице о случају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво