Сарадња универзитета из Србије и Русије

Универзитет у Београду потписаће споразуме о сарадњи са два руска универзитета – Универзитетом Губкин из Москве и Универзитетом Горњи из Санкт Петербурга. Том приликом, гости из Русије посетиће наш најстарији и највећи универзитет.

Потписивањем уговора наставља се размена студената, професора, односно свих истраживача нашег и руских универзитета.

"Руски универзитети за нас су изузетно занимљиви, они су научно изврсни. И оно што је јако важно да се напомене јесте да постоје финансијска средства која би обезбедила мобилност истраживача за одлазак у Русију, али и за долазак код нас, што је јако важно за наставак успешне сарадње која може да доведе и до значајних резултата", каже ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Универзитети различитих профила, сарађују првенствено на пољу природних, техничких и друштвенохуманистичких наука. А када је реч о руском језику, њега на Филолошком факултету тренутно студира 375 академаца.

"Интересовање је заиста можда у односу на оно што се дешава у основним и средњим школама велико и другачије зато што је пре десетак година Филолошки факултет пратећи управо интересовање свршених гимназијалаца донео одлуку да на студије руског језика уписује и студенте који претходно нису учили руски језик", каже продекан Филолошког факултета Јулијана Вучо.

Руски језик изучава се на катедри за славитику, која је основана 1845. године, и једна је од првих катедара Универзитета у Београду. Данас годишње двеста српских и руских академаца користи могућност усавршавања језика путем студентске размене. А при Филолошком факултету ради и Руски центар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво