Декани забринути због новог закона о науци, траже састанак са министарством

Током ове године требало би да буде усвојен Закон о науци и истраживањима. Примедбе на његов нацрт ресорном министарству послали су и појединачно истраживачи, универзитети и Конференција универзитета Србије. О њему се расправљало и на седници Сената Универзитета у Београду, па су поједини декани затражили и састанак са представницима Министарства просвете, иако је јавна расправа завршена.

Законом се предвиђа институционално финансирање науке, што је изазвало и највише примедби, кажу професори.

"Истраживачи–докторанди, они који су запослени, које је Министартсво запослило на факултетима, а таквих има око 1.800 укључујући и те иновационе центре – овај предлог Закона им не даје ту могућност институционалног финанисирања", наводи проф. Жељко Томановић, декан Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Професор Иван Белча, декан Физичког факултета Универзитета у Београду, наводи да је проблем у самом Закону јер је он у сукобу са неким другим законима.

Професорка Гордана Ћирић Mарјановић, деканка на Факултету за физичку хемију, наводи да је "споран" члан 126.

"Члан 126 којим се забрањује ангажовање истраживача у истраживачком и научном звању на факултетима, што је са једне стране супротан закону о високом образовању који то дозвољава", наводи Гордана Ћирић Mарјановић.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић верује да ће се разговорима са представницима Министарства доћи до конструктивног решења, које ће, како каже, обезбедити равноправно третирање свих истраживача по разноврсним научноистраживачким организацијама које постоје у Србији.

"Првенствено говорим о томе да се равноправно третирају истраживачка заједница на факултетима и институтима. То се кључно прелама наравно кроз финанисрање, а верујем да ћемо наћи одговарајуће решење чиме би се решила судбина младих научника који су ангажовани у претходним пројектним циклусима", објашњава Поповићева.

У Министартсву просвете кажу да ће анализирати пристигле сугестије. Свакако ће бити  прихваћене сугестије које се односе на статус истраживача на факултетима, а који нису у настави, за које ће бити предвиђено боље решење него што је то био случај у Нацрту закона пре јавне расправе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво