Протестна шетња на годишњицу Ивановићевог убиства

У центру Београда одржан је седми протест иницијативе "Један од пет милиона", који је организован на дан када је пре годину дана у Косовској Митровици убијен лидер СДП-а Оливер Ивановић. Шетњом главним београдским улицама колона је стигла до Храма Светог Саве, где су окупљени упалили свеће. Пошту Ивановићу одали и Крагујевчани.

Окупљање је организовано у Васиној улици, где су са бине емитоване некадашње изјаве лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, чије убиство после годину дана није расветљено.

Окупљенима се обратио глумац Бранислав Трифуновић, који је подсетио да је на данашњи дан Ивановић брутално убијен са шест метака у леђа.

"Годину дана касније не зна се ни ко га је ликвидирао, ни ко је изговорио: 'Смакните га.' Само смо добили информације ко није. Вечерас ћемо шетати у част Оливера Ивановића, у част човека који је мислио својом главом, који се до последњег дана живота борио за мир и заједнички живот Срба и Албанаца на Косову и Метохији", рекао је Трифуновић.

Позвао је окупљене да у тишини, без пиштаљки и транспарената, крену у шетњу до Храма Светог Саве.

"Ми смо сви са Оливером и са његовом породицом... Шетаћемо јер сви хоћемо одговор на питање ко je наредио политичко убиство Оливера Ивановића", рекао је Трифуновић навевши да је у меморијалној шетњи и Ивановићева породица.

Шетња је кренула главним београдским улицама – од Трга републике, преко Теразија и Славије, до Храма Светог Саве.

Колона се зауставила на Славији, где су грађани упалили свеће и светла на мобилним телефонима и уперили их ка небу. На то их је током обраћања замолио Трифуновић.

"Да осветлимо оно што је Оливер рекао 20 дана пре него што су га убили, да покажемо – нас је ипак више", рекао је Трифуновић.

Свеће су запаљене и испред Храма Светог Саве, где се шетња завршила.

Скупу у Београду присуствовали су синови, сестра и брат убијеног лидера СДП-а, али не и супруга, која је раније изјавила да не жели да се смрт њеног супруга политизује.

На скуп су пешице из Краљева стигли и активисти "Локалног фронта", учесници "Ибарског марша". Они су пешачење отпочели у суботу и прешли су 170 километара, како би присуствовали обележавању годишњице Ивановићевог убиства.

Реченица "Нас је ипак више" је слоган вечерашње протестне шетње у Београду.

Окупљени су носили беџеве са натписима "Један од пет милиона", "Линч", "Почело је". На почетку протеста примећени су транспаренти, међу којима и онај са питањем "Ко је убио Оливера Ивановића".

Пошту Ивановићу одали су и Крагујевчани окупљени преко друштвених мрежа, који су запалили свеће у Саборној цркви.

Поручили су да на овај начин обележавају годишњицу убиства које је потресло читаву Србију.

И крагујевачки организациони одбор "Један од пет милиона" позвао је окупљене да одложе пиштаљке.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи