Споразум Министарства трговине и Института друштвeних наука

Државана секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникације Татјана Матић потписала је Споразум о сарадњи у области информационог друштва и информационе безбедности са директором Инстутута друштвених наука Гораном Башићем.

Циљ сарадње је да Институт спроводи истраживања и доставља Министарству податке помоћу којих би се спровела боља политика у заштити деце на интернету, унапређењу дигиталних вештина жена и укључивању старијих особа на интернету.

Према речима Татјане Матић, Министарство је формирало радну групу и у току је израда стратегије развоја дигиталних вештина у Србији.

"Сматрамо да ће сви подаци до којих Институт дође помоћи у изради стратегије и одређивању активности и циљева те стратегије", рекла је Матићева.

Такође, додаје она, Министарство је припремило и програм за оснаживање жена и њихових дигиталних компентенција, који ће, каже, Влада ускоро усвојити.

"Министарству недостају подаци и истражвиња, за која ми немамо капацитет да спроводимо, зато сматрамо да Институт друштвених наука има методологију која је усклађена са ЕУ да те податке које добијемо осликају потребе нашег друштва, деце и других група", подвукла је Матићева.

Директор Инстутута друштвених наука Горан Башић је истакао да добра управа мора бити заснована на тачним подацима, те да је управо то посао Института друштвених наука.

"Институт посвећује посебну пажњу развијајући методологију праћења остваривања права група која су у осетљивом положају. Покушавамо да развијемо истраживања која се односе на положај не само деце и старијих, који су у овом тренутку у фокусу наше сарадње, него и других група", рекао је Башић.

Први у низу пројеката, каже он, односи се на заштиту деце на интернету, те је у циљу добити податке - од ког узраста деца могу да приступе одређеним садржајима на интернету, како са тим подацима рукују, који утицај ти садржаји имају на њих, да ли родитељи и наставници знају шта они гледају на интернету и да се утврди колико је деце у опасности на интернету.

"Циљ нам је да помоћу тих података дођемо до нових решења у вези безбедности деце на интернету", подвукао је Башић.

Други пројекат, каже, односи се на укључивање старијих особа на интернету, а трећи на унапређење дигиталних вештина жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара