Захтев за прекршајне поступке због порнографских садржаја на насловним странама

Министарство културе и информисања поднело је захтев за покретање прекршајног поступка против дневних новина "Курир", "Информер", "Српски телеграф" и "Ало" због порнографског садржаја који су објавили на насловним странама 15. јануара 2019. године чиме су прекршили члан 78. Закона о јавном информисању и медијима, наведено је у саопштењу Министарства.

Наводи се да су у издању од 16. јануара порнографски садржај поново објавиле дневне новине Информер, Српски телеграф и Курир и да ће против њих због тога бити поднет захтев за покретање прекршајног поступка.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић оцењује да је последњих дана ситуација отишла иза једне црвене линије која се не може толерисати.

"Насловне стране нису место за садржаје које смо имали прилике да видимо и то је заиста врло обесхрабрујућа чињеница. Министарство културе је поднело прекршајне пријаве, то је оно што можемо да урадимо и наставићемо да апелујемо на, како бих рекао, узорнији модел понашања и садржаја који се објављују не само на насловним странама, него и у самим новинама", наводи Вукосављевић.

Нада се да ће се, како каже, представници одређених медија дозвати памети и водити рачуна о томе шта се читаоцима нуди на насловним странама као садржај.

"Оно што смо видели ових дана, заиста није добро, није добро, није ни лепо, како бих рекао, не упућује добру поруку. Надам се да ће представници одређених медија дозвати памети и водити рачуна о томе шта се читаоцима нуди на насловним странама као садржај", оцењује министар.

Додаје и да се свакодневно проверавају садржаји свих дневних, недељних и месечних новина и да се, сваки пут када се утврди да је прекршен Закон о јавном информисању и медијима, подноси захтев за прекршајни поступак.

Из Министарства наводе да назнака 18+ која је истакнута није олакшавајућа околност, пошто се она односи на експлицитни садржај унутар новина, а не на насловне и последње стране новина.

Додају да су на јучерашњој конференцији за новинаре чланови Савета за штампу "изнели паушалну тврдњу да Министарство не реагује на кршење Закона, а да ту чињеницу нису прво проверили у Министарству" и истиче се да таква изјава не само да је нетачна, већ и да је сматрају крајње непрофесионалном.

"Да су имали увид у изјаву коју је током јучерашњег преподнева о спорним насловним странама четири таблоида дао државни секретар Александар Гајовић, убеђени смо да би закључак чланова Савета за штампу био другачији. Овако, без икаквих разлога смо дошли у ситуацију да демантујемо оне који су задужени за Кодекс новинара. Упркос томе, овим путем наглашавамо да Министарство безрезервно подржава рад Савета за штампу и сматра да се међусобном сарадњом и заједничким напорима може допринети знатном бољем стању у таблоидним штампаним медијима", стоји у саопштењу Министарства.

Како пише, рад Министарства је транспарентан а "уколико не изађе у јавност саопштењем сваки пут када је прекршен Закон о јавном информисању и медијима или Кодекс новинара, то не подразумева и не значи да не реагује адекватно у оквиру својих законских овлашћења".

"Иначе, током 2018. године Министарство културе и информисања је поднело већи број захтева за прекршајне пријаве због објављивања фотографија са порнографским садржајем, чињења малолетних лица препознатљивим, необјављивања импресума и скраћеног импресума у складу са Законом и непријављивања насталих промена података који се воде у Регистру медија", наводи се у саопштењу Министарства.

Прекршајном суду је у 2018. години поднет 21 захтев против одговорних уредника штампаних медија. Медији против чијих уредника су су најчешће подношени захтеви су дневни листови Информер, Блиц, Курир, Српски телеграф и Ало о чему постоји валидна документација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи