Савет за штампу: Министарство да реагује на порнографију

Савет за штампу позвао је Министарство културе и информисања да реагује поводом порнографског садржаја на насловним странама данашње штампе.

Члан Савета Петар Јеремић рекао је да је објављивање порнографског материјала на насловним странама законски прекршај.

"Министарство мора да се пробуди и ради свој посао", рекао је Јеремић на конференцији за новинаре, на којој је представљена поражавајућа слика кршења кодекса новинара у осам дневних новина.

Јеремић је рекао да је Савет утврдио да је од августа до децембра 2018. године забележено укупно 3.615 кршења кодекса новинара.

У односу на четири године радније, када је анализа стања у медијима почела, број прекршаја је готово дуплиран.

"У септембру 2015. забележили смо 557 прекршаја, 2016. било је 740, 2017. године 837, а 2018. има 1.071 прекршај", рекао је Јеремић.

Чланица Савета Тамара Скроза осврнула се и на насловне стране појединих дневних листова, наводећи да то показује "да идемо ниже од дна".

Додала је да је у случају Јелене Карлеуше кодекс прекршен из више углова - повређено је њено право на приватност, нагађања су представљена као чињенице, све то утиче на приватни живот, на њену децу.

Скроза је навела да је у последној анализи акценат стављен на кршење права деце и младих, те да је забрињавајућа ситуација у текстовима у којима се између осталог открива идентитет жртава педофллије.

Објављује се слика куће у којој жртва живи, што додатно виктимизује децу жртве.

Сркоза и Јеремић изазили су забринутост због ситуације у коју су медији довели децу певачица Наташе Беквалац и Ане Николић и због тога како ће се та медијска пажња одразити на њих.

На питање новинара шта се дешава са медијима који шире мржњу и застрашују грађане на КиМ, чланица Савета рекла је да је то управо пример који показује да свако кршење кодекста новинарства нема исту тежину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво