"Ускраћивање информација мора добро да се оправда"

Прво на приступ информацијама од јавног значаја није само законско право већ и уставно право, рекла је за РТС Невена Ружић из Канцеларије Повереника за онформације од јавног значаја.

"Устав јемчи право на приступ информацијама и то је такозвано право на обавештеност. Припада не сваком грађанину ове земље, него сваком лицу, било да је физичко или страно", рекла је Невена Ружић гостујући у Београдској хроници.

Додала је да то право припада чак и државним органима и да су постојали случајеви да су се органи власти жалили на друге органе.

Како је рекла, има више од 34.000 жалби и у највећем броју случајева орган власти уопште није поступио по захтеву грађана за информацију.

"И то је ружна пракса. Ви имате орган власти који не одговара ни на какво питање, ни поднет захтев", рекла је Невена Ружић.

Каже да се у том случају покреће механизам жалбе поверенику, да се ангажује служба и најчешће се поступак заврши тако што се доставља тражена информација, што је могло да се учини одмах.

Невена Ружић напомиње да се у Закону о приступу информација од јавног значаја као прекршај описује када се не поступи по захтеву и да су предвиђене казне од 5.000 до 50.000 динара.

Додаје да су различити разлози за непоступање, од могуће зле намере до немара према праву и наводи да је промена свести требало одавно да се догоди.

Кап пример информације коју би грађани требало да знају, Невена Ружић је навела трошење буџета. Каже су нпр. на разним трговима организовани концерти поводом дочека Нове године и да грађани имају право да знају колико је новца дато у те сврхе и ко је добио тај новац.

Ружићева поручује да сваки државни орган мора да штити јавни интерес и да постоји претпоставка јавности да зна. Истиче да свако евентуално ускраћивање информације мора добро да се оправда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво