Дипломом против предрасуда

Двадесетчетворогодишња Вршчанка Алиса Шајин, једна је од свега две Ромкиње у том граду са факултетском дипломом. Само две године након што је дипломирала на Вискокој школи за образовање васпитача у Вршцу и упоредо завршила и прву годину пословне школе, Алиса је добила посао у градској управи. И даље се бори са предрасудама које међу њеним сународницима владају по питању образовања жена.

Спас од судбине какву дели већина њених сународница – школовање до петог разреда основне школе, рана удаја и живот у сиромаштву, Алиса Шајин видела је у образовању. Тешко детињство и трагедије које су је пратиле, оснажиле су је да истраје у оном што жели.

Алиса Шајн, координатор за ромска питања, каже да је са осам година остала без оца и мајке и да је живела у хранитељској породици која је била родбинска хранитељска породица.

"Дакле, то су били Роми од којих ја нисам добијала подршку да се образујем и школујем иако сам школу пуно волела. Тако да сам ја одлучила да пређем у другу хранитељску породицу где сам добила пуну подршку и смернице и за образовање и за комплетно обликовање моје личности", истиче Алиса.

Само две године након дипломирања Алиса је добила посао у градској управи где данас ради као координатор за ромска питања. На свој посао гледа као на мисију.

Алиса наглашава да воли што је на таквом месту да може да им пружим подршку, да их наведе на то да се образују.

"То и јесте занимљиво код њих, што када је неко од њих, међу нашим народом образован они тог неког гледају узвишено, као да је тај неко изнад њих и онда они тог неког поштују и кажу факултетски образован, а опет са друге стране не пожеле то и себи", каже Алиса.

Алиса је недавно награђена почасним признањем за упорност и посвећеност у пројекту оснаживања жена у конкуренцији 60 жена из 22 града у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво