Радници газдинства "Ибар-Лепосавић" раде на очувању шума

Шеснаест година су запослени Шумског газдинства "Ибар–Лепосавић" живели у неизвесности. Почетком прошле године враћени су у систем "Србијашуме".

Игор Брауновић, генерални директор ЈП "Србијашуме" наводи да су захваљујући држави радници уведени у систем Јавног предузећа "Србијашуме".

"Држава и све институције су нам максимално изашле у сусрет и успели смо да тај посао успешно приведемо крају и да наше раднике који дефинитивно то заслужују више од свих осталих уведемо у систем Јавног предузећа 'Србијашуме'", наводи Брауновић.

Површина коју захвата шумско газдинство Ибар обухвата преко 45.000, на територији четири општине северног дела Косова и Метохије. Запослени сада могу да се на миру баве својом делатношћу.

"На чувању шума, очувању животне средине и заштити шума. То нам је тренутна делатност због ситуације у којој се налазимо, али смо једина фирма на северу КиМ која послује по систему Републике Србије", наводи Александар Ракић, директор Шумског газдинства "Ибар–Лепосавић".

"Од зелене оазе остали само пањеви"

Заштита и обнављање опустошеног дела шумског газдинства су изазов за запослене. Најкритичније је на подручју општина Зубин Поток и Лепосавић, у граничним деловима са општинама Исток, Глоговац и Подујево.

"Ми имамо једну трећину шумског газдинства Ибар Лепосавић која се наслања на општину Глоговац, која је тотално незаштићена и која је 100 одсто посечена. Тамо су пуцали на наше шумаре, на полицију. Ми се трудимо да у делу где ми можемо зауставимо сечу и да ту шуму вратимо природи прво, па и људима на коришћење", објашњава Радиша Вучинић, заменик директора ШГ "Ибар–Лепосавић".

Запослени у шумском газдинству Ибар, кажу да забораве на свакодневне муке, када се са терена врате кући својој деци. Њима су "Србија уме" поделиле новогодишње пакетиће. Тиме их охрабрују и њиховим родитељима потврђују да су уз њих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво