Како прославити славног Теслу

Конференција посвећена Николи Тесли традиционално је отворена у њујоршком хотелу "Њујоркер". Генерална конзулка Србије у Њујорку Мирјана Живковић рекла је на отварању да сви можемо, на овај или онај начин, да допринесемо промоцији имена и рада славног српског научника и проналазача у Америци и свету.

Промоција имена и дела Николе Тесле традиционално се организује од 2013. године у њујоршком хотелу "Њујоркер", у организацији Тесла научне фондације из Филаделфије и уз финансијску подршку Министарства спољних послова Србије.

Генерална конзулка Мирјана Живковићева је у изјави Танјугу рекла да је интересовање јавности за конференцију много веће него прошле године, да је конференцијска сала била пуна, те да на њој учествују различити говорници из области науке, уметности, али и предствници центра "Тексас сајнс".

Тај центар, како је рекла, успео је да сачува последњу Теслину лабораторију на Лонг Ајленду и намерава ту да једног дана подигне Теслин музеј у Америци.

"Та организација је откупила земљиште на којем се налази лабораторија, али тренутно прикупљају средства да се лабораторија доведе у фактичко стање онако каква је била у време Николе Тесле, а ту су и други пројекти, укључујући интерактивни научни центар поред музеја", рекла је Живковићева.

Напори да Тесла уђе у школски систем САД

Указала је на то да је циљ конференције промовисање рада и имена Николе Тесле који, како каже, није довољно познат у САД онолико колико би требало.

"Моја порука је да сви ми можемо на овај или онај начин да допринесемо да се Теслино име више чује у Америци, да се о њему више зна јер, нажалост, није ни приближно месту које је дато Едисону", рекла је Живковићева.

Како је додала, предузете су мере да се то промени, има пуно ентузијаста који раде на томе да се Тесла уведе у школски систем САД, али постоји много простора да свако од нас допринесе томе.

У свом обраћању учесницима конференције, Живковићева је позвала Американце да посете Музеј Николе Тесле у Београду уз најаву Владе Србије да ће он бити пресељен на већу локацију где ће комплетна поставка музеја моћи да се постави, а додала је и да постоји директан лет између САД и Србије.

На скупу у "Њујоркеру", хотелу у коме је Тесла живео последњих 10 година живота, и где је и умро 7. јануара 1943. године, говорило је више од 20 учесника из САД, Канаде, Србије, Мексика, Аустралије и Хрватске.

Скуп је, како је раније рекао председник Фондације Никола Лончар, припрема за Тесла фест планиран за јануар 2020. у "Њујоркеру" и у јулу 2019. у Београду.

Према речима Лончара, Фондација се залаже да се Теслин живот, успеси и његова ванвременска филозофија учине доступним младима широм света, како би се инспирисали да делају у Теслином духу за добробит човечанства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво