Како прославити славног Теслу

Конференција посвећена Николи Тесли традиционално је отворена у њујоршком хотелу "Њујоркер". Генерална конзулка Србије у Њујорку Мирјана Живковић рекла је на отварању да сви можемо, на овај или онај начин, да допринесемо промоцији имена и рада славног српског научника и проналазача у Америци и свету.

Промоција имена и дела Николе Тесле традиционално се организује од 2013. године у њујоршком хотелу "Њујоркер", у организацији Тесла научне фондације из Филаделфије и уз финансијску подршку Министарства спољних послова Србије.

Генерална конзулка Мирјана Живковићева је у изјави Танјугу рекла да је интересовање јавности за конференцију много веће него прошле године, да је конференцијска сала била пуна, те да на њој учествују различити говорници из области науке, уметности, али и предствници центра "Тексас сајнс".

Тај центар, како је рекла, успео је да сачува последњу Теслину лабораторију на Лонг Ајленду и намерава ту да једног дана подигне Теслин музеј у Америци.

"Та организација је откупила земљиште на којем се налази лабораторија, али тренутно прикупљају средства да се лабораторија доведе у фактичко стање онако каква је била у време Николе Тесле, а ту су и други пројекти, укључујући интерактивни научни центар поред музеја", рекла је Живковићева.

Напори да Тесла уђе у школски систем САД

Указала је на то да је циљ конференције промовисање рада и имена Николе Тесле који, како каже, није довољно познат у САД онолико колико би требало.

"Моја порука је да сви ми можемо на овај или онај начин да допринесемо да се Теслино име више чује у Америци, да се о њему више зна јер, нажалост, није ни приближно месту које је дато Едисону", рекла је Живковићева.

Како је додала, предузете су мере да се то промени, има пуно ентузијаста који раде на томе да се Тесла уведе у школски систем САД, али постоји много простора да свако од нас допринесе томе.

У свом обраћању учесницима конференције, Живковићева је позвала Американце да посете Музеј Николе Тесле у Београду уз најаву Владе Србије да ће он бити пресељен на већу локацију где ће комплетна поставка музеја моћи да се постави, а додала је и да постоји директан лет између САД и Србије.

На скупу у "Њујоркеру", хотелу у коме је Тесла живео последњих 10 година живота, и где је и умро 7. јануара 1943. године, говорило је више од 20 учесника из САД, Канаде, Србије, Мексика, Аустралије и Хрватске.

Скуп је, како је раније рекао председник Фондације Никола Лончар, припрема за Тесла фест планиран за јануар 2020. у "Њујоркеру" и у јулу 2019. у Београду.

Према речима Лончара, Фондација се залаже да се Теслин живот, успеси и његова ванвременска филозофија учине доступним младима широм света, како би се инспирисали да делају у Теслином духу за добробит човечанства.

број коментара 7 пошаљи коментар
(недеља, 13. јан 2019, 10:12)
anonymous [нерегистровани]

Koliko vrijedi biti "" NAS "". ???

Sta vrijedi biti nas.. Sto godina poslije umiranja ??? ( bezvrijedna stvar ).
U vrijeme kada je stvarao i radio.
Nismo htjeli.
Nismo znali .
Nismo mogli . Da bude nas. Ni Tesla ni djelo njegovo.
Za nas je on bio neshvatljivo bice ljudsko.
----- Sveti Savo je ostavio Oca i Majku i otisao na ""svetu goru "" da uci pjevati.
Zato smo ga posvetili.
------ Nikola Tesla je ostavio Oca i Majku da, podje u Ameriku.
Da tamo na planinama u Koloradu "" HVATA GRMLJAVINU "".
Nikad ga nismo htjeli posvetiti. Bas zato. ???
Srbin samo slavu slavi. A Tesla slava nije slava.
Znam, Laro, znam... Tema nas pita.
Kako cemo Teslu slaviti....???
Necemo Tesli slaviti.
Ne zeli Tesla da nam slava bude.....


(недеља, 13. јан 2019, 09:43)
anonymous [нерегистровани]

Тесла има заједно са Србијом и са Србима то што је...

...Србин и то је ваљда паметном више него довољно! Али, будимо поштени, да није отишао у САД не би постао то што јесте... Мислите о томе...

(недеља, 13. јан 2019, 09:40)
anonymous [нерегистровани]

jedan dan u Srbiji...

kakve to ima veze sto je bio u Srbiji jedan dan?...i moja deca nisu rodjena u Srbiji pa jeli to mora da znaci da ste vi veci Srbi od njih ili sta?

(недеља, 13. јан 2019, 09:19)
Darko [нерегистровани]

Tesla je nas!

Nikola Tesla se nije rodio u Hrvatskoj nego na prostoru Carevine Austrije.Roditelji su mu bili Srbi a otac mu je bio pravoslavni svecenik. Tesla se deklarirao kao Srbin sto se moze vidjeti na raznim dokumentima koji su izlozeni u muzeju u Smiljanu. Iz cinjenice da je Tesla pripadnik srpskog naroda slijedi povezanost sa maticom Srbijom. Ups!

(недеља, 13. јан 2019, 09:10)
anonymous [нерегистровани]

Komentar

Nikola Tesla nije rođen u Hrvatskoj već u Austrougarskoj. Njegovo rodno selo Smiljan sada se nalazi u republici Hrvatskoj. Tesla je van svake sumnje pripadnik srpskog naroda. Rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika. Otac mu se zvao Milutin. Šire gledano Tesla pripada čitavoj planeti, jer na njegovim izumima počiva današnja civilizacija. Za Srbe, pre svega, a i sve ljude uostalom predstavlja ponos, uzor i inspiraciju.

(недеља, 13. јан 2019, 09:02)
anonymous [нерегистровани]

"ups"

Tesla je rođen u Austrougarskoj, a na srecu otisao je iz teritorije danasnje Hrvatske i tako spasio zivu glavu od ustaskih pogroma. Na zalost njegova porodica nije imala te srece. Isto tako u tzv. domovinskom ratu Hrvatska drzava srusila je Teslin spomenik.

A to da Srbija energicno radi na promociji Tesle je za svaku pohvalu.

(недеља, 13. јан 2019, 04:38)
anonymous [нерегистровани]

ups

Nikola Tesla rodio se u Hrvatskoj i tu proveo svojih prvih 19 godina života. U Kraljevini Jugoslaviji-Beogradu proveo je samo jedsan ! dan.Šta današnja Srbija ima sa Teslom ?