Јак мраз у Србији, чисте се путеви ка засеоцима

У Србији данас углавном без снега, али с јаким мразом. Ванредна ситуација је на снази у седам општина. Главни путни правци су проходни, али је отежан саобраћај због поледице и снега у брдским пределима. Из Сектора за ванредне ситуације поручују да ће за два до три дана, ако не буде новог снега, све вратити у редовно стање.

Због снега који је непрекидно падао четири дана, ванредна ситуација од јуче је у седам општина – у Новој Вароши, Лучанима, Рашки, Ивањици, Краљеву, Ариљу и Пожеги.

Сва расположива механизација и људство и данас су на терену на подручју Рашке и Пештери, па се очекује да ће до краја дана бити одблокирана сва угрожена села.

И даље је на снази ванредна ситуација на територији Рашке. Отежано је уклањање снега на подручју месне заједнице Баре на Пештери, где сметови прелазе три метра. Снабдевање водом и струјом није угрожено.

У ужичком крају полако се нормализује ситуација. Висина снежног покривача била је више од једног метра у вишим пределима Нове Вароши, Ариља и Пожеге.

Очишћени су прилази центрима свих месних заједница а данас се чисте засеочки путеви и односи снег са градских улица. Нормализовано је и снабдевање струјом а очекује се да највећи део посла буде завршен до краја викенда. Надлежнима у Републици упућен је захтев за додатне количине горива.

Снег је престао да пада у Моравичком округу па су сви путни правци првог и другог приоритета очишћени.

Проблем још увек представљају некатегорисани путеви ка селима у планинском подручју општине Лучани и Ивањица.

Све зимске службе са тешком механизацијом и даље раде на рашчишћавању, а екипе Црвеног крста и тимова за помоћ у ванредној ситуацији неопходну помоћ, храну и лекове достављају угроженим породицама.

Сва расположива механизација и људство у општини Краљево од јутрос су на терену. Чисте се сеоски путеви, а током сутрашњег дана биће очишћени и путеви ка засеоцима на Рудну, у Студеници, Безовику, Мланчи, Гокчаници, Каменици, Гледићу.

У те сврхе, градско веће јутрос је на хитној седници донело одлуку о издвајању милион динара из сталних буџетских резерви и ангажовао девет приватних предузећа као испомоћ градским комуналним предузећима.

Провејавање слабог снега очекује се на северу земље. Ветар је слаб до умерен југозападни, увече у скретању на западни.

Највиша дневна температура биће данас од минус три на југу до три степена на северу. У Београду ће максимална температура бити око два степена.

Ауто-мото савез Србије упозорава возаче да је, иако падавине престају, доста хладно у јутарњим сатима и зато постоји опасност од леда и поледице на путу.

Због температура испод нуле посута со нема пуни и прави ефекат, због чега постоји реална опасност од излетања са пута и губљењa контроле над возилом, наводи АМСС.

Топлије од недеље

Према изгледима времена за наредних седам дана, до 19. јанаура, очекује се да ће од недеље бити топлије.

У недељу ће бити умерено до потпуно облачно и у већини места суво.

Током ноћи ка понедељку и у понедељак биће облачно, на северу са кишом, у централним пределима са мешовитим падавинама (киша и снег), док ће на југу и у брдско-планинским пределима падати снег.

У уторак ће бити променљиво облачно, на северу суво са сунчаним периодима, у осталим пределима местимично са слабим снегом.

У среду и четвртак биће суво са дужим сунчаним периодима и топлије. У петак се очекује ново наоблачење са кишом, која ће у суботу прећи у снег. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво