Дебео снег, танке залихе

Више од десетак села у Општини Рашка је потпуно или делимично одсечено од остатка општине, а у већини сеоских школа је потпуно обустављена настава, док је у матичним школама забележено повећано одсуство ученика. Нарочито су погођена села Гњилица, Плешин, Црна Глава.

Обилне снежне падавине, праћене олујним снежним наносима, које су у претходних пар дана захватиле општину Рашка, довеле су до отежаног саобраћаја, уз честе прекиде и застоје на читавој територији општине.

Висина снежног покривача износи од 50 до 100 центиметара, а проблеме праве и сметови који на обронцима Голије и Копаоника прелазе два метра, наведено је на сајту општине. Хитна служба је на неколицину интервенција морала у пратњи ватрогасаца или спасилаца теренским возилом.

На путу ка Гњилици ради тешка машина. Упркос доброј шари на гумама, неопходни су и ланци.

"Данас смо кренули у завејана села да очистимо. Најтежа ситуација је у селима Биоче, Луково и Орахово где има већ по пола метра снега. Сад смо кренули редом и рачунамо данас и сутра да ћемо успети све да очистимо", рекао је председник МЗ Никољача Никола Лешевић.

На другом крају општине код Градца сусрећемо Сретена Раковића. Искористио је свеже очишћен пут да пазари хлеб у три километра удаљеној продавници.

"Ја сам сам, никуд и не идем. До продавнице да узмем хлеба. Наручио сам за пет дана", каже Стеван Раковић из Горње Брвенице.

Осмогодишња школа у Градцу не ради јер су сви ђаци пешаци из околних села.

"Има 12 ученика који су удаљени од школе седам и више километара. Сваког дана долазе пешице. Због ситуације која је сада, ученици у четвртак и петак нису похађали наставу", навела је учитељица ОШ "Јосиф Панчић" из Градца Сања Биорац.

Ивица Галовић из села Бзовик каже да има метар, метар и по снега, а да има сметова и преко два метра. "Ми се сналазимо, од куће једно пет километара сами чистимо", рекао је Галовић.

Сва расположива механизација и људство су на терену.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 12. јан 2019, 06:35)
Aljus [нерегистровани]

Sramota

Da u sred grada beograda ulica voronjeska 16 zlostavljena kontejnere za smece odneli godinama se ne cisti sneg kao da nema nikog zivog u toj ulici