Бесплатни киловати за најугроженије

Бесплатне киловате струје прошле године користило је око 78.000 најсиромашнијих грађана. Очекује се да их буде бар дупло више, а ових дана морају поднети и нови захтев како би наставили са тим повластицама. У грејној сезони може се добити попусти на гас, а од октобра то право користи само 44 домаћинства. Из Владе поручују да је за енергетски угрожене потрошаче обезбеђено довољно новца.

Најсиромашнији грађани месечно могу добити од 120 до 250 киловат сати струје. То право аутомаски остварују корисници социјалне помоћи и дечијег додатка. У Вршцу бележе повећање броја корисника тих олакшица јер захтеве обрађују и одобравају градске надлежне службе.

"Није потребно да се корисници новчане социјалне помоћи обраћају више надлежном Центру за социјални рад већ ће све остварити овде. Унапређен је поступак последње две године, а и њима је олакшано остваривање овог права и кроз саму електронизацију Градске упрве", каже Татјана Николић, члан градског већа за социјална питанја и здравство Вршца.

Начелник Одељења опште упаве Вршаца Петар Павков рекао је да све што треба грађани да понесу је последњи рачун од струје који они фотокопирају и враћају.

"Потребан је оригинал решења што се тиче корисника дечијег додатка и новчане помоћи и ми исто услужно фотокопирамо да имају један примерак код себе и лична карта. Захтев имамо ми у случају обнављања, иста је процедура, скраћена, изјављују само да обнављају захтев", каже Павков.

Олакшице за струју и гас могу добити и друга угрожена домаћинства у зависности од броја чланова и прихода.

За једночлано домаћинство граница је приход до 14.414 динара, са два и три члана до 20.986 динара, за породице са четири и пет чланова до 27.555 динара, са шест и више чланова до 34.652 динара.

У Влади очекују да број корисника енергтских олашица расте, јер су летос изменом Уредбе о енергетски заштићеним купцима отклонили кочнице стицања тог статуса.

"Ми смо Буџетом за 2019. годину предвидели средстава за ту намену готово 30 процената је увећан буџет Министарства рударства и енергетике за потребе подршке нашим суграђанима са најнижим примањима који оставрују право на бесплатне киловате или кубике гаса", рекао је министар Александар Антић.

Поред електроског прикупљања документације већина локалних самоуправа угроженим грађанима коначно више не наплаћује две - три хиљаде таксе за подношње захтева.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 11. јан 2019, 21:12)
Cedomir Radovic [нерегистровани]

Komentar za kilovate

Struja nije besplatna!Srbija vec ima najnizu cenu struje u Evropi!Ovim se direktno ugrozava normalno funkcionisanje EPS-a!