Блажи симтоми грипа, најугроженији хронични болесници

У Србији су пријављена два смртна исхода која се могу довести у везу са грипом. Реч је о хроничним пацијентима из Београда и Новог Сада, а према подацима Института за јавно здравље Батут, симптоми слични грипу регистровани су код више хиљада грађана.

Највише оболелих са респираторним инфекцијама и симптомима који указују на грип је међу децом, младима, и радно активним становништвом. Ипак, грип је најопаснији за хроничне пацијенте и старије особе, јер се неретко јављају компликације као што су отежано дисање и тешка упала плућа.

У овом тренутку, у Србији, активност вируса грипа је ниска, број оболелих не досеже епидемијске размере, али се два смртна исхода доводе у везу са грипом.

"Реч је о хроничним пацијнетима, са имунодифицијентним стањима, који су старији од 65 година. Битно је нагласити да ли је у оваквим оклоностима вирус грипа био непосредни узрок смрти, зато што код тајквих особа вирус компликује основно обељење, а они су под високим ризиком за настанак различитих компликација", објашњава Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље Батут.

"Код грипа нагло настаје висока температура, и нагло малаксалост која вуче пацијнета у кревет, тако да не може да устане из кревета, по томе је разлика од осталух респираторних инфекција, има болове у мишићима, очним дупљама, сув кашаљ, код деце бол у стомаку, повраћање", каже докторка Љиљана Тушуп Петровић из Дома здравља Савски венац.

Уколико температура не пролази три дана, треба потражити помоћ лекара. Поред општих реа превенције и ојачавања имунитета, Србија је за ову сезону набавила и 240.000 доза вакцине против грипа. Имунизација се пре свих препоручује хроничним пацијентима. Највише оболелих ове године има вирус грипа типа А1-Х1, чији је сој у овогодишњој вакцини.

"Већина је на време вакцинисана, извесне количине вакцина још има, које су распоређене у пунктовима", поручује Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље Батут.

Грип је прошле године у Србији однео 15 живота, а 2017.године 26 људи умрло је због компликација изазваних вируспм грипа. Годишње грип у Америци однесе више десетина хиљада живота.

број коментара 0 пошаљи коментар