Нови ваучери за домаће туристе

Са новом годином стигао је и нови пакет од 100.000 туристичких ваучера, намењених домаћим туристима. Пријава за ваучере на шалтерима пошта широм Србије, почела је 1. јануара и трајаће до 15. октобра, а ваучери се морају искористити до 20. новембра.

Када су пре пет година уведени туристички ваучери, они су одмах наишли на одобравање и туриста и туристичких радника. То је потврдила и статистика јер је значајно повећан број туриста.

"До увођења ове значајне мере, Србија је бележила пад када говоримо о домаћем туризму. Ево, ми сада већ пету годину за редом бележимо двоцифрени раст", напомиње Олга Балетић из Туристичке организације Србије.

Захваљујући ваучерима, многа туристичка места су се препородила.

"То за хотеле значи много, али пре свега у дестинацијама које нису развијене. На Златибору, Копаонику то и не значи тако много, али многе дестинације које су у санкцијама и кризи претрпеле велике ударе, то њима значи", наводи Томислав Момировић, председник ХОРЕС-а.

Највећи добитник је Сокобања која је од увођења ваучера вишеструко повећала број гостију. Ваучери су увели и ред у туристичко пословање јер да би ушли у систем, многи угоститељски објекти који су пословали у сивој зони, легализовали су делатност.

"Према томе и држава од тога има итекако велике користи, на крају и сами грађани, њих 100.000 који добијају субвенцију од 5.000 динара да могу да бораве у једној од наших туристичких дестинација", истиче министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

До сада се 258 смештајних објеката пријавило за ваучере. То није коначан списак, јер власници објеката могу да се пријављују током целе године, а ресорно министарство ће на свом сајту сваког петка објавити допуњени списак објеката у које туристи могу отићи са ваучерима.

Као и претходних година, право на субвенцију у вредности од 5.000 динара имају запослени са примањима нижим од 60.000 динара и сви пензионери, без обзира на то да ли су пензију остварили у земљи или иностранству.

број коментара 0 пошаљи коментар