Антић: Производња електричне енергије се одвија нормално

Током ледених дана, Радна група за сигурно снабдевање енергијом и енергентима при Министарству енергетике даноноћно прати рад топлана и ЕПС-ових капацитета за производњу струје и угља. За сада сви раде стабилно, а у координацији са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије, ситни кварови се брзо отклањају. Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је за РТС да је ситуација стабилна што се тиче производње и снабдевања електричном енергијом.

Узимајући у обзир да Електропривреда ради у драматичним условима и да je Рударски басен "Колубара" такође погођен овим временским непогодама, сви са великом посвећеношћу обављају своје послове и остварују своје зацртане циљеве, рекао је министар Александар Антић гостујући у Дневнику РТС-а.

"Углавном све топлане у Србији раде у режиму 24 сата дневно, тако и 'Београдске електране' раде у режиму 24 сата и испоручују топлотну енергију – станови су топли", каже Антић.

Наводи да, када је дистрибуција електричне енергије у питању, она је у потпуности у складу са очекивањима ако се погледа временска ситуација у Србији.

"Појединачни су случајеви у Србији да неки заселак у брдско-планинским крајевима нема напајање електричном енергијом, што у процентима износи 0,18, а узимајући у обзир да је европски прихватљив технички оквир један проценат, онда ћете видети да смо добро обавили посао", истиче Антић.

Ако се ледени дани наставе, министар каже да је обезбеђено снабдевање свим кључним енергентима.

"Када је гас у питању, ми повлачимо потребне количине. Још увек смо значајно испод оног дневног минимума који бисмо могли да испоручимо што из правца Мађарске, што из подземног складишта 'Банатски двор', који штедимо", напомиње Антић.

Потписивање споразума из гасне привреде са Путином

Током посете председника Русије Владимира Путина, министар енергетике најављује да је припремљено неколико споразума, а већина ће бити из гасне привреде.

"Ми очекујемо коначни искорак када је реч о проширењу складишта 'Банатски двор' и очекујемо друге споразуме у области гасне привреде, пре свега мислим на могућност изградње гасних електрана у Србији, као и додатне могућности алтернативне гасификације путем течног нафтног гаса", истиче Антић.

Најављује да очекује да се приликом посете руског председника разговара и о даљој модернизацији и рехабилитацији "Ђердапа 2".

Што се тиче преузимања РТБ "Бора", које се десило 18. децембра, министар Антић подсећа да је кинеска компанија "Циђин" платила 350 милиона долара и исплатила сва дуговања у вредности од 200 милиона долара.

"Тако да сада та рударска компанија без терета из прошлости наставља да се баве својим пословима. Очекујем неке пројекције за производњу у 2019. години, њихове најаве су биле оптимистичне и ја верујем да ће они то у потпуности остварити", истиче Антић.

О мини-хидроелектранама

Антић истиче да се енергетске дозволе за изградњу мини-хидроелектрана дају оним пројектима који имају све неопходне сагласности и Министарство је у обавези да им у складу са законом дâ енергетску дозволу која је, како каже, само један корак да би неко стекао право да гради.

"Постоје појединачни случајеви које треба анализирати, а ако постоје лоши утицај на природну средину, онда их не треба градити, али исто тако их не треба ни генерализовати зато што се такви процеси догађају и у развијенијим земљама у Европи. Њима се треба бавити консеквентно, локалне самоуправе су први и последњи корак, они доносе грађевинске дозволе, ми смо ту само један степеник између и радимо у складу са законом", закључује министар енергетике Александар Антић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво