Два смртна исхода која се могу довести у везу с грипом

После првих смртних случајева који су у Хрватској и Аустрији забележени у првим данима ове године, и у Србији су пријављена два смртна исхода која се могу довести у везу са грипом.

Реч је о хроничним пацијентима, а према подацима Института за јавно здравље "Батут", вирус грипа до сада је лабораторијски потврђен код пацијената на територији града Београда, у Нишавском и Јужнобачком округу, док су симптоми слични грипу претходних дана и недеља регистровани код више хиљада грађана.

Највише оболелих је међу популацијом до четврте године узраста, али и међу младима и радно активним становништвом.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог у Институту "Батут каже за РТС да је интензитет активности вируса грипа низак, и да је укупан број оболелих испод епидемијског прага.

Током недеље забележена су два смртна исхода која се могу довести у везу са вирусом грипа. У питању су особе са хроничним обољењима које су старије од 65 година.

"У оваквим околностима тешко је утврдити да ли је вирус грипа био непосредни узрок смрти, јер код таквих особа вирус компликује основно обољење и зато и говоримо да се ова инфекција може довести у везу са смртним исходима, али и не мора", рекла је докторка.

Када се јаве симптоми грипа - висока температура, кашаљ и малаксалост, пацијенти треба да мирују, да пију што више течности, а уколико температура не спадне за три дана да се јаве лекару.

Према њеним речима, најчешћа комликација је запаљењне плућа - пнеумонија, која код особа са хроничним обољењеима може довести до респираторне инсуфицијенције.

Поред вакцинације, неопходно је проветравање просторија, избегавање боравка у просторијама са повећаним бројем људи, избегавање контаката са особама које имају респираторне симптоме, хигијена...

Повећање број оболелих се може очекивати крајем јануара и почетком фебруара.

Грип је прошле године у Србији однео 15 живота, а 2017. године – 26 људи умрло је због компликација изазваних вирусом грипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво