Борба са снегом – ванредно у седам општина, евакуисано 10 особа

Због снега који је непрекидно падао два дана, ванредна ситуација на снази је у Новој Вароши, Лучанима, Рашки, Ивањици, Краљеву, Ариљу и Пожеги. Евакуисано десет особа. Из "Путева Србије" саопштавају да се саобраћај на државним путевима у земљи одвија отежано и да је 1.800 путара са свим расположивим машинама и камионима за посипање и чишћење снега на терену 24 часа. Апелују да се без преке потребе не креће на пут.

18.05 – Теретна возила на Хоргошу чекају сат и по, а на Батровцима сат времена, наводи АМСС. На наплатним станицама нема задржавања.

15.25 – Због сметова није било наставе ни у основним школама, средњој школи и истуреним одељењима Предшколске установе "Цветић" у општини Кнић. 

12.45 – Сви државни путеви у Србији су проходни, каже извршни директор Сектора за одржавање државних путева ЈП "Путеви Србије" Зоран Стојисављевић и додаје да снега има на путевима другог приоритета у брдско-планинским крајевима, где је саобраћај отежан.  

12.37 – Проглашена ванредна ситуација и у општини Пожега

11.57 – У угроженим подручјима до сада евакуисано десет особа, саопштио начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

10.32 – Мушкарац погинуо на ауто-путу Нови Сад – Суботица, када је камион у којем се налазио слетео с пута.

Највише снега пало је у регионима Нове Вароши, Пријепоља, Новог Пазара, Сјенице, Тутина и Ивањице, због чега је на овим путевима одвијање саобраћаја и најтеже.

Обилне снежне падавине, праћене олујним снежним наносима, које су у претходних пар дана захватиле општину Рашка, довеле су до отежаног саобраћаја, уз честе прекиде и застоје на читавој територији општине.

Више од десетак села је потпуно или делимично одсечено од остатка општине, а у већини сеоских школа је потпуно обустављена настава, док је у матичним школама забележено повећано одсуство ученика. Нарочито су погођена села Гњилица, Плешин, Црна Глава.

Висина снежног покривача износи од 50 до 100 центиметара, а проблеме праве и сметови који на обронцима Голије и Копаоника прелазе два метра, наведено је на сајту општине. Хитна служба је на неколицину интервенција морала у пратњи ватрогасаца или спасилаца теренским возилом.

У Лучанима снег пада непрекидно већ пет дана. Иако је сва расположива механизација на терену, то није довољно да се приђе свим удаљеним селима у планинским крајевима, каже начелник Штаба за ванредне ситуације Зоран Вучићевић.

Путеви првог и другог приоритета су прочишћени. Међутим, када су у питању некатегорисани путеви, нарочито у месним заједницама у планинским крајевима, стање је веома тешко.

Снег је виши од 60 центиметара, а ветар је створио наносе од једног до једног и по метра. Општина се обратила Влади Србије за помоћ од десет тона нафтних деривата.

У подголијским селима, процењује се да је завејано више од 6.000 мештана. 

РТС-у је потврђено да је ванредна ситуација проглашена и у општини Ивањица.

На сајту општине стоји да је Јединица за деловање у несрећама Црвеног крста Ивањица свакодневно на терену.

У току јучерашњег дана је помоћ допремљена до шест домаћинстава. У сеоском подручју услед ниских температура у појединим домаћинствима дошло је до залеђивања водоводних цеви, док нека самохрана старачка домаћинства нису у могућности да дођу до огрева па су им чланови тима Црвеног крста помогли да се очисте прилази до дрва.

Сва села у општини Нова Варош, која су због великог снега практично одсечена од света, имају електричну енергију, али су многи путеви и даље непроходни, јер је снег падао целу ноћ.

Председник општине Радослав Васиљевић каже да је део путних праваца у селима проходан, али да део неће бити још најмање два дана, јер поједини путни правци не могу да буду очишћени лаком механизацијом, а због удаљености неких села, која су и до 50 километара далеко од Нове Вароши, тежој механизацији није лако да се пробије.

"Јутрос је гора ситуација у нашим селима него јуче, јер је ноћас целу ноћ падао снег. Оно што је до јуче било проходно, ноћас је непроходно. Сва механизација коју имамо је на теренима по месним заједницама Јасенова, Божетићи, Бијела Река и по селима испод Златара и Јавора", рекао је Васиљевић.

У Новом Пазару је данас ситуација повољнија него претходних дана. Како јавља репортер РТС-а, градска чистоћа је ангажовала механизацију и људство за чишћење возила првог приоритета, а проблем су улице другог приоритета. Падавине су отежавале чишћење. 

Надлежни кажу да имају довољну количину соли и позивају грађане да помогну тако што ће очистити прилазе у тротоаре испред својих објеката. 

Путеви ка Сјеници, Тутину и Краљеву су проходни, а на прилазима Копаонику обавезна је употреба ланаца 

Данас је проглашена и ванредна ситуација у Краљеву, рекао је за РТС председник општине Предраг Терзић. 

На терену су све расположиве екипе које су у служби Сектора за ванредне ситуације. Ради се на чишћењу прилаза и саобраћајница, посебно на територији Рудна, Студенице и Бзовика. 

Неприступачни су путеви ка Гокчаници, где од јутрос не ради ни школа, као ни у Витковцу, Закути и Милавчићима. У још неколико места настава се одвија скраћено. 

У том крају су углавном старачка домаћинства, тако да ће Црвени крст и здравствене екипе кренути у њихов обилазак. Прилаз планини Гоч је непроходан. У самом граду снег непрекидно пада а собраћај је успорен.  

Дописник РТС-а јавља да је ванредна ситуација проглашена и у Ариљу. Снег је у вишим деловима те општине достигао 80 центиметара.

У саопштењу општинског Штаба за ванредне ситуације се наводи да су разлози за проглашење ванредне ситуације непроходност државних, општинских и засеочких путева, што је проузроковало одсеченост домаћинстава, немогућност наставе у сеоским школама и отежано снабдевање електричном енергијом. Екипе и возила Хитне помоћи су на терену. Апелује се на грађане да очисте снег испред својих радњи и домаћинстава.

Након тога и општина Пожега прогласила је ванредну ситуацију због снега који непрекидно пада данима и због проблема које је донео. 

У општини Црна Трава велике проблеме направио је ветар. На терену је пет машина како би што пре очистили све путеве, а тамо где не може механизација стићи ће пешке радници Центра за социјални рад. Струје тренутно нема у једној месној заједници која има два становника. 

На Власини су махалски путеви завејани, а језеро залеђено. 

Ситуација на подручју Поморавског округа, упркос снегу који пада од јуче са мањим и јачим интензитетом, стабилна је. Снабдевање струјом, гасом, водом и топлотном енергијом је уредно, а зимска служба је била целу ноћ на терену. Сви главни путни правци су проходни.

Највише снега је пало у општини Рековац, а најтежа ситуација је у селима Беочић, Секурич, Шиљевица и Шљивица.

Синоћ је у саобраћајној несрећи на ауто-путу код Јагодине повређено двоје држављана Бугарске који су примљени у болницу и нису животно угрожени.

Због сметова није било наставе ни у основним школама, средњој школи и истуреним одељењима Предшколске установе "Цветић" у општини Кнић. Изгубљени часови биће надокнађени током школске године.

Сви путеви првог приоритета су проходни, а на коловозу има од пет до десет центиметара утабаног снега.

Снег је јуче падао и на територији Београда. Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да све градске службе раде даноноћно, да јавни превоз у Београду нормално функционише, а да се, ако се и појави неки проблем, он решава у ходу.

Висина снега у Београду, према званичним подацима РХМЗ-а, јесте 15 центиметара. Екипе Зимске службе "Београд-пута" су на терену, и даље су у четвртом степену приправности. Ангажована су 192 возила са 195 радника, јавља репортер РТС-а.

Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић је рекао да су све расположиве екипе на терену и да ће припадници Сектора бити ангажовани у угроженим подручјима све док се ситуација не стабилизује. 

"До сада смо имали једанаест интервенција, а десет људи је евакусиано. Такође, пет тешких болесника, као и једна беба која је имала високу температуру на територији Бора, у току ноћи су пребачени до болнице. У наредних 48 сати очекује се смањење падавина, али док се ситуација у свим угроженим подручјима не стабилизује, припадници Сектора за ванредне ситуације биће на терену", изјавио је Марић.

Отежана вожња, на пут само уз зимску опрему

У већем делу Србије, сем на крајњем северу Војводине, снежне падавине додатно су отежале већ зимске услове вожње, саопштио је АМСС.

У нижим пределима на путевима који спадају у први приоритет чишћења коловоза, има снега у растреситом, или угаженом стању до пет центиметара, на територији Бачке, Новог Сада, Руме, Зрењанина, Панчева, Ваљева, Мачве, Колубаре, Београда, Пожаревца, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Пожеге, Чачка, Зајечара, Ниша и Врања.

АМСС возачима саветује да због лошег времена не крећу на пут ако не морају, а препоручује се период од девет до 17 сати. Такође треба користити путеве првог приоритета и поред тога што су они можда дужи.

На пут треба ићи искључиво са добрим зимским гумама и комплетном зимском опремом, и прилагодити брзину предвиђену за зимске услове вожње.

Републички Хидрометеоролошки завод саопштио је да се данас после подне у већем делу земље (осим на северу), после великих снежних падавина, очекује постепени престанак падавина, а током ноћи и делимично разведравање.

Ветар слаб и умерен северозападни. Јутарња температура од минус шест до минус један, највиша дневна од минус два до два степена.

У Београду облачно, ујутру и пре подне повремено са слабим снегом, током ноћи делимично разведравање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво