Планови најбољих дипломаца и школараца

Приликом облежавања јубилеја, школе, факултети и универзитети награђују најбоље школарце и дипломце. Неретко, уместо њих признања примају родитељи, јер су многи већ отишли у иностранство. Остати у земљи или наставити школовање у иностранству, где се запослити после завршених основних студија или наставити мастер и докторске студије, питања су са којима се суочавају најбољи средњошколци и дипломци.

Само је петнаест матураната Математичке гимназије конкурисало за наставак школовања на страним универзитетима. Пријемни за њих није проблем, а да ли ће тамо и наставити школовање, зависиће и од тога да ли ће добити стипендије.

"Волела бих да се пријавим за иностранство, и да наравно одем тамо, па бих тамо студирала математику ако добијем стипендију", прича Јелена Иванчић

Милан каже да ће и мастер и докторске студије завршити на матичном Математичком факултету.

"Комплетан ентузијазам који сам тамо нашао је можда била кључна ствар због које сам и остао ту и због које намеравам да наставим и даље школовање на истом факултету", истиче Милан Чугуровић, дипломац Математичког факултета са просеком 10.

Будући инжењери неретко још током студија долазе до посла. 

"Након завршеног мастер рада планирам да одем у једну софтверску компанију у Лондону", додаје Виктор Славковић који је понео награду за најбољи дипломски рад.

Слободан Вукојчић који је написао најбољи дипломски рад види себе у Србији: "Не намеравам да идем у иностранство још увек".

Катарина Радиновић Капраловић, најбоји дипломац, радила је као студент демонстратор.

"У неку руку сам била и запослена и заиста су четири лепе године проведене на факултету. Сада сам на мастер студијама. Тренутно сам у процесу тражења посла који ми баш одговара интересовањима", додаје Катарина.

У ресорном министартсву најављују да ће се на основу нових закона студенти финансирати на основу три модела. Академци, са добрим просеком, и даље ће моћи да користе кредите, а помагаће се школовање кадрова који су потребни држави и који се школују за перспективна занимања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи