Како заштитити биљке током мраза

Због прошлогодишњих непогода, ниске температуре ових дана забринуле су многе воћаре. Биљке су у јануару у фази мировања, али страхују да би температурне осцилације у фебруару, уколико буде отопљавања, па потом поново хладног таласа, могле лоше да утичу на род.

Шљива је прошле година родила и завршила углавном у ракији, јабука је ускладиштена, малина није донела очекиван приход, берба купине окончана је пре завршетка сезоне. Због свега тога воћари нису имали довољно средстава да припреме воћњаке за ову зиму.

"Биљке су ушле веома заражене, веома болесне од дуготрајних киша и свега што се догодило, у зимски период у велики минус. Произвођачи нису адекватно заштитили, у већини случајева, тако да немамо неку заштиту која је била спроведена у јесењем периоду", каже Божо Јоковић.

У борби против елементарних непогода српски пољопривредници све више прибегавају пластеничког производњи.

Такав вид заштите погодује узгоју јагода. Међутим, за производњу цвећа неопходно је и грејање, посебно у Пожешкој котлини, где се жива спушта и двадесетак степени у минус.

"За 24 сата на минус двадесет оде до три, четири кубика дрва и до пола тоне угља. Ми покушавамо сви да опстанемо у овом послу, с тим што увек морамо да се ширимо све више и више да би надокнадили ту разлику", објашњава произвођач цвећа из Пилатовића Радојко Буквић.

За културе које се производе под отвореним небом, упркос ниским температурама, стручњаци кажу за сада нема бриге.

"Ми тренутно имамо озима стрна жита, која су тренутно испод снежног покривача, обезбеђена од ниских температура. Температура од минус деветнаест би била ризична да је рецимо голомразица, да немамо снега", каже Миленко Гавиловић из пољопривредне стручне службе Ужица.

Снег који је падао на Божић весник је родне године, кажу из Пољопривредне стручне службе Ужице, који се баве стручном анализом, али и статистиком којој прибегавају произвођачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи