Високошколске установе чекају нови закон

У Новој години, високошколске и научне установе требало би да добију низ нових закона, чиме би се обезбедили бољи услови за рад и више новца. Студенти, са добрим просеком, и даље ће моћи да користе кредите, а помагаће се и школовање кадрова који су потребни држави.

У овој години високошколске установе требало би да добију Закон о финансирању високог образовања, најављује министар.

Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја каже да је циљ да се у новој стратегији до 2030. године промени модел финанисрања кроз увођење још већих обавеза од стране државе, али такође и од стране послодаваца.

"Кроз интернационализацију високог образовања, кроз реституцију, створићемо нове вредности и то даје нови замах универзитетима", каже Шарчевић.

Први непосредни изазов у 2019. години, кажу професори, јесте позив за учествовање у Еразмус пројектима - пројектима Европске уније.

"Са нашим промењеним статусом, да смо ми сада програмска земља и да Универзитет у Београду има Еразмус повељу, значи да ћемо се ми пријавити за повећан број мобилности. Ја се искрено надам да ћемо успети да реализујемо макар исти број мобилности као и до сада јер је то изузетно корисно и за студенте и за наставнике, сараднике наших чланица", каже Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду и председница КОНУС-а.

Ректорка Поповић најављује и веће ангажовање Конференције универзитета Србије, тела чија је однедавно председница.

"Мислим да је време да превазиђемо те превише често наглашаване разлике између државих и приватних универзитета. Оно што би за нас требало да буде кључно је квалитет", каже Поповићева.

Битно је да на стварању нових вредности - индикатора мерења квалитета на свим универзитетима у Србији, заједно раде и професори и ресорно министартсво.

"Ми све више правимо директне потезе као што је било са Ђао тонгом", рекао је Шарчевић и додао да ће у јануару, када у посету Београду дође Владимир Путин, Београдски и Новосадски универзитет потписати споразуме са три најбоља руска универзитета.

"Тако да настављамо даље тај процес и створили смо тимове за квалитет на високом образовању", истакао је министар просвете.

Да подсетимо, Универзитет у Београду тернутно је међу један и по одсто најбољих светских универзита, а најбоље пласирана дисциплина је наука о храни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво