Ломљење чеснице испред Храма Светог Саве, пронађена 33 златника

У Београду и другим градовима широм Србије одржано је ломљење божићне чеснице. Код Храма Светог Саве, традиционалном догађају присуствовао је патријарх Иринеј.

На платоу код Храма Светог Саве одржано је 28. ломљење божићне чеснице, у организацији Уније пекара Србије.

Присуствовао је патријарх Иринеј, после Божићне литургије одржане у крипти Храма Светог Саве.

Патријарх је честитао Божић, најрадоснији хришћански празник, и поручио да се мир и радост Божија уселе у срца и душе верника.

Вернике је традиционално поздравио са "Мир Божији, Христос се роди", а присутни су узвратили поздравом "Ваистину се роди".

У чесници су била 33 златника, који симболизују број година Исуса Христа, а ломљењу чеснице су, као и до сада, највише обрадовали најмлађи који су са родитељима дошли на плато испред Храма Светог Саве.

Чесницу, чији је обим 10 метара, пекари су правили четири дана.

Пречник чеснице је већи од 3,5 метра и имала је више од 5.000 комада, међу којима и 33 са златницима.

Деци која су у деловима чеснице нашла златнике, за које се верује да доносе срећу ономе ко их пронађе, дељени су и пакетићи.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица подсетио је да је прво ломљење чеснице у организацији Уније пекара Србије организаовано 1991. године испред хотела Москва, на Теразијама.

"Тада смо убеђивали људе да дођу да преломе чесницу, да потраже срећу. Требало је доста енергије да би дошли до овога до чега смо дошли данас, а то је једна прелепа манифестација којом покушавамо да обрадујемо наше најмлађе суграђане и да видимо ко ће од њих имати више среће од осталих", рекао је Пралица новинарима.

Ломљењу чеснице присуствовали су и принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, који су претходно били на Божићној литургији.

Традиционално ломљење божићне чеснице одржано је и ове године у Сремским Карловцима, испред чесме "Четири лава".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво