Празнични дани у Грачаници, забринутост због потеза Приштине

Бадњи дан и Божић у Грачаници дочекују се на посебан начин, уз празничну атмосферу, али како је рекао председник те општине Срђан Поповић, мештани су забринути и узнемирени због свакодневних потеза привремених приштинских власти.

Срђан Поповић је испричао да се Бадњи дан и Божић у Грачаници обележавају на веома леп начин, те да је обележавање почело јутрос када је, каже, заједно са мештанима био у сечи бадњака.

"Лепо је видети људе да на један посебан начин приступају свему томе", каже Поповић и додаје да Божић има посебну чар када се дочекује на КиМ.

Истиче да Срби на КиМ морају да негују оно што су им преци оставили, те да се данас више него икада мора радити на јединству српског народа.

"Морамо јединствено и братски да приступимо решавању свих проблема који су нас снашли и да кроз празнике и сам Божић, који има посебну улогу у животу сваког Србина, смогнемо снаге да останемо и опстанемо на нашем Косову и Метохији", рекао је Поповић.

Објашњава да локална самоуправа свакодневно контактира са локалним становништвом и покушава да на разне начине нађе начин да превазиђу тренутно стање.

За сада се, каже, још не осећају велике последице такси које је Приштина увела на робу из Србије, с тим што су, додаје, пре седам дана почели да траже алтернативна решења за превазилажење хуманитарне катастрофе у случају да до ње дође.

"Неке намирнице су драстично поскупеле, неке цене су остале исте", наводи Поповић, који је захвалио локалним трговцима који не користе ситуацију за своје личне интересе, већ су солидарни са становништвом.

Каже да су поскупеле основне намирнице - хлеб, млеко..., што варира из дана у дан и додаје да то још нису цене које могу да угрозе егзистенцију српског народа на југу КиМ. 

"Сви жељно ишчекујемо да ово лудило престане, надамо се да ће ЕУ коначно схватити да овакав приступ решавања ситуације никоме не може донети добро. Ми као политичари свакодневно апелујемо и указујемо на то колико је штетно и колико ће ово стање лоше утицати на даље односе Приштине и Београда", наводи Поповић. 

Додаје да много тога зависи од међународне заједнице и истиче да Приштина и даље настоји да једностраним потезима уцени наше руководство не би ли се дошло до неког решења које ће њима одговарати, што је, оцењује, мало вероватно да ће се и десити.

За сам Божић, председник општине ће, каже, већ од јутра обићи младе брачне парове са више деце и социјално угрожено становништво, којима ће поделити пакете са храном.

"Од прошле године смо покренули акцију да младе брачне парове са пуно деце и социјално угрожене обилазимо и делимо им пакете са храном и симболично носимо по једно печено прасе. То је већ у нашем народу изазвало велико интересовање и задовољан сам што поприма толике размере да постаје традиција", каже Поповић.

За православну Нову годину Поповић је најавио да ће бити организован традиционално дочек уз печеног вола и кувану ракију, а мештане у Грачаници ће забављати Тропицо бенд.

Наводећи да је 2018. година била успешна за општину Грачаница, као и да су све што је планирано и остварили, Поповић је пожелео да тој општини на југу Космета таква буде и 2019. година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара