Донирано више од три хиљаде књига за мигранте у Обреновцу

Историчар уметности Радован Гајић, који деценијама живи у Канади, одлучио је да Прихватном центру за мигранте у Обреновцу поклони личну библиотеку са више од 3.000 наслова, капиталних дела историје уметности на енглеском и српском језику.

Пре две године Азар је из Пакистана дошао у Србију. Живи у Прихватном центру док не настави даље. Највише времена проводи у библиотеци.

"Ове књиге су нам важне и желимо да учимо. Читајући можемо ново да сазнамо и о вашој, српској култури", каже Азар.

Знање ће моћи да прошири захваљујући новим књигама, енциклопедијама и монографијама светских музеја, које је током живота у Канади, Радован Гајић са женом прикупљао, а данас и поклонио Прихватном центру у Обреновцу.

"Већина те библиотеке је на енглеском језику, па док путују тамо где су намерили, можда стекну неких поука, знања. Нисам ја неки велики оптимиста, ја знам где је књига данас, мислим да ако десет људи искористи библиотеку од хиљаде ових, то је велика ствар", истиче историчар уметности Радован Гајић.

Гајић, и сам аутор три прозна дела и 13 књига поезије, три године је и потпредседник Српске националне академије у Канади.

Заменик градског секретара за културу Милан Лазовић каже да је гест нашег песника и хуманисте, који живи у далекој Канади, значајан зато што је то један гест доброчинства, својствен српском народу.

И то није крај, библиотека ће, како је најављено, бити обогаћена са још хиљаду књига, такође поклоном овог дародавца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво