Финансије коче борбу са загађењем Панчева

Ревизија Акционог плана за решавање проблема загађења у Панчеву требало би да буде завршена у наредних месец дана, најавио министар Оливер Дулић. Министарство животне средине финансираће реконструкцију резервоара за пиролитички бензин у "Петрохемији".

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић, на седници на којој су присустовали представници покрајинских власти, локалне самоуправе и индустрије, најавио је да ће министарство преко Фонда за заштиту животне средине финасирати реконструкцију резервоара за пиролитички бензин у "Петрохемији".

Дулић је најавио и да би ревизија Акционог плана за решавање проблема загађења у Панчеву требало да буде готова у наредних месец дана.

"Индустрија мора да отклони све оно што представаља опасност по животну средину. Бирократија се не сме наводити као разлог недовољног бављења тим проблемом", истакао је Дулић.

За затварање егализационог базена министарство ће издвојити око 250.000 евра, рок је до краја године, али се може продужити још шест месеци. Пиролички бензин је лако запаљива супстанца која се користи у производњи аромата и моторних бензина.

Дулић је истакао да би складиштење пиролитичког бензина, требало омогућити по повољним условима и да је потребно убрзати добијање грађевинске дозволе за претакалиште на Дунаву.

"Није тачно да не постоји координација државних органа око решавања проблема загађења у Панчеву, већ не постоји довољно финансијских средстава", додао је Дулић.

Неопходно правовремено реаговање

Градоначелница Панчева Весна Мартиновић рекла је да се не може реаговати само када постоји вишедневно загађење, већ одмах када дође до загађења и додала да би инспекција за заштиту животне средине требало да изврши надзор над свим индустријским местима који су потенцијални загађивачи.

Мартиновић је предложила представницима Нафтне индустрије Србије и "Петрохемије" да се са локалним самоуправама укључе у пројекат за чистију производњу.

Нафтна индустрија Србије се у првој половини године борила за преживљавање, рекао је генерални директор Кирил Кравиченко и додао да у наредном периоду НИС планира да повећа инвестиције у еколошке пројекте за 30 одсто.

Кравченко је додао да би становништво требало више да се информише о уделу транспорта на загађење Панчева и да се еколошки проблеми у индустрији могу решити ако би се у то укључио и републички ниво.

Директорка градског завода за јавно здравље Панчева Љиљана Лазић казала је да је у односу на ситуацију прошле године, количина чађи у овој години била већа, а да је количина бензена у ваздуху била нешто мања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво