Здравствени центар у Врању добио нови хируршки блок

Председник Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању новоизграђеног Хируршког блока у Здравственом центру Врање. Грађани ће од понедељка моћи да виде шта је све урађено, рекао је председник.

Здравствени центар у Врању добио је нови хируршки блок, у чију зграду и опрему је уложено девет милиона евра, а ниво здравствених услуга грађанима тог округа заокружен и унапређен.

Александар Вучић је рекао да је и Здравствени центар у Врању део напретка земље и да ће од понедељка грађани моћи да виде шта је све урађено.

"Да осетите нову наду и да Врање има будућност и да можете да добијете најбоље услуге као што се добијају у Београду, Нишу, Новом Саду и другим великим градовима", рекао је председник.

Каже да су изграђене нове просторије и набављени најбољи уређаји и да ће и по томе грађани Врања моћи да виде колико се тога у Србији променило набоље.

Подсетио је да су радови кренули 2006. године, али да су неколико година касније заустављени, пошто су вероватно паре потрошене на неку изборну кампању у Београду и било је – кога брига за Врање.

"Показали смо да улагањем, око 5,4 милиона евра, од чега је Србија уложила 2,7 милиона евра за уређаје односно 500.000 за градњу саме зграде и ЕУ око 2,2 за уређаје и опремање зграде 2,68 и планирамо да уложимо још 6,2 милиона у болницу", рекао је Вучић.

Како је рекао, то показује разлику између корова који су сејали они из претходне власти и стварне жетве коју су неки други одговорни људи у стању да ураде.

Вучић је казао да "Јумко" ради и да ће радити још више и боље. 

Врање на стратешки важном месту

Вучић је подсетио да ће ускоро бити у потпуности отворен ауто-пут од Врања до Београда и истакао да је Врање на стратешки важном месту за земљу, јер се налази на 300 километара од Београда и 300 километара од Солуна. 

"Хоћемо да имате најбољи могући ауто-пут и успели смо да изградимо Грделицу, после година стајања и тапкања у месту", приметио је председник.

Подсетио је да ће здравствени радници од 1. јануара имати веће плате, од 10 до 12 одсто, те истакао да је сигуран да ћемо следеће године плате и за лекаре и за медицинске сестре и остало особље умети и знати како, на чистим економским принципилма, уз чврству финансијску дисциплину, да оне буду и драстично веће.

"Хоћемо да они остану у Србији, не да иду по белом свету, да раде за друге него да остану у Србији", подвукао је Вучић.

Вучић каже да је у Врању за око 3.000 скоро мање људи у односу на 2011. и поручио Врањанцима да ће држава све више улагати у тај град и југ Србије.

Захвалио је југу Србије што је увек био уз своју земљу и најавио да ће још једна фабрика бити доведена у Врање која ће запослити тих око 5.000 људи који немају посао. Поручио је да ће бити настављено и повећање плата и пензија.

Хируршки блок има око 6.000 квадрата, осам операционих сала 

Нова зграда Хируршког блока пројектована је још 2004, две године касније започета је градња, али се у међувремену стало са реализацијом пројекта. 

Ка Здравственом центру у Врању, према речима директорке те установе Љиљане Антић, гравитира 300.000 становника Пчињског округа и Косовског Поморавља из Ранилуга, Гњилана, Косовске Каменице...

Хируршки блок има око 6.000 квадрата, осам операционих сала, 76 кревета, интензивну негу са 12 кревета и потпуним мониторингом, ургентну медицину такође са 12 кревета.

На том простору су пре обнове били неусловни објекти, попут павиљона, па су пацијенти због различитих прегледа морали да излазе из једног у други објекат.

Изградња зграде од шест спратова, у којој је Хируршки блок, коштала је 7,5 милиона евра, од чега је Министарство здравља обезбедило 4,3 милиона евра, а ЕУ 3,2.

За опремање блока најсавременијом медицинском опремом која подразумева и централну стерилизацију, издвојено је додатних 1,5 милиона евра.

Блок ће од сутра ући у фазу пробног рада и примити прве пацијенте. 

Свечаности су присуствовали и министар здравља Златибор Лончар и евроинтеграција Јадранка Јоксимовић, градоначелник Врања Слободан Миленковић и челници те здравствене установе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се