Фото-монографија о несталим Србима на КиМ

Још 1.627 особа са простора Косова и Метохије се води као нестало, од тога 572 људи су на евиденцији надлежних тела – Комисије за нестала лица и Црвеног крста, речено је на промоцији фото-монографије "Отета истина", Удружења породица киднапованих и несталих лица са КиМ.

У фото-монографији хронолошки је приказан ток трагичних догађаја – отмице које су пријављаване међународном Црвеном Крсту, ОЕБС-у, МУП-у СРЈ-у, Кфору, Унмику, Хашком трибуналу, Еулексу.

Генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић наводи да породице несталих са КиМ већ 20 година траже да се судбина њихових најмилијих расветли.

"Нико није дао одговор на страдање Срба, не само на простору КиМ, већ и неким другим сукобима", нагласио је Одаловић.

Додаје да је формирана група која прикупља из свих извора доказе и документа и изненађујуће је да су наишли на докумената која су била у архивама, а нису кориштена у расветљавању судбине несталих.

"Претражују се архиве НАТО-а, контигената Кфора-а, ОЕБС-а. Постоји много докумената који су били у фиокама и подрумима и очекујемо неке нове резултате", истакао је Одаловић.

Председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ Верица Томановић каже да агонија породица несталих на КиМ траје више од 20 година, да се о томе причало, али да се није довољно чуло јер и даље нема одговора на питање – где су њихови најмилији.

"Ова књига обухвата нашу борбу за животе наше деце, браће, сестара, родитеља, супруга који су отети пре, за време и након рата и потписане Резолуције 1244 Савета безбедности УН", рекла је Томановићева.

Подсећа да је из затвора у Србији пуштено након амнестије 2.108 Албанаца, а међу њима и кривично осуђених. Из 144 логора на КиМ, како је рекла, нико није спасен.

"Наш је свети задатак да их пронађемо, а нека историја суди злочинцима. Суд историје је најтрајнији и најправеднији", истакла је председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ.

Заменик тужиоца за ратне злочине Мирољуб Виторовић рекао је да истину нико не може отети који год светски пројекат био на делу.

"Не верујем у ту корист у којој има толико мртвих. Неко је лепо рекао за мајку која је изгубила дете сви ратови си изгубљени", рекао је Виторовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар