Немачка отвара врата, Србија спрема мере да задржи раднике

Министарство за рад најавило формирање експертског тима чији је циљ да смањи број исељеника. Најаве тих мера долазе након што је Немачка усвојила Закон о усељавању који олакшава долазак и запошљавање грађана других држава, па и оних ван ЕУ.

Сигуран посао после завршеног факултета свакако је један од начина да се спречи одлазак стручњака из земље. Тај проблем додатно се закомпликовао када је пре недељу дана Немачка усвојила Закон о усељавању.

Секретарка Министраства за рад и запошљавање Бојана Станић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да 14. јануара треба да се формира експертски тим у коме ће бити стручњаци из министарстава привреде, омладине и спорта са Универзитета, Економског факултета који ће одлучивати којим мерама да се задрже људи у земљи.

Према њеним речима, постоје три циља. "Први циљ је да задржимо стручни кадар. Други циљ је да се они који су отишли врате и трећи циљ је да привучемо оне са стране", навела је Станићева.

Како је додала, поента је да не будемо више препознати као тржиште јефтине радне снаге.

На питање како да се изборимо са Немачком, која нуди много веће плате у односу на то колико Србија може да понуди, Станићева каже да ће ови стручни људи дати најбољи инпут како да то урадимо.

"Идемо у правцу да задржимо људе. Експерти ће дати своје мишљење", навела је Станићева. 

Напоменула је да Министарство не располаже бројем људи који су отишли.

"Ми располажемо само подацима да су у првих шест месеци отишле 3.035 особе, али то је само преко Националне службе за запошљавање", каже Станићева и додаје да одлазе људи и преко друштвених мрежа.

Апеловала је на њих да таквим одласцима држава не може да им гарантује безбедност.

Истиче да је стопа незапослености 11,3 одсто и да у последње време није била тако ниска. Станићева каже да је ове године запослено 47.000 људи, а нада се да ће незапосленост бити смањена и испод десет одсто.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво