Како заштитити кров над главом од извршитеља?

Исељавање из стана због дуга за комуналије, одузимање плата и пензија, аутомобила су поступци које примењују јавни изршитељи, а који су, према мишљењу многих спорни и, како кажу у организацијама које се баве тим проблемем, уместо да штите, угрожавају јавни интерес. Министарка Нела Кубуровић најављује измене Закона о извршењу.

Зато траже измену Закона о извршењу – да се пре свега заштити право на кров над главом, тј. да нико не може због дуга да одузме некретнину у којој се живи, нарочито ако је једина.

Због проблема са извршитељима, удружењу "Ефектива" јави се у просеку једна особа дневно. Друга иницијатива "Кров над главом" за непуне две године водила је чак 144 случаја због неправилности у раду извршитеља и то само у Београду и Новом Саду. 

Иван Златић из иницијативе "Кров над главом" каже да су катастрофално велики трошкови, да се људима који већ дугују, који су већ у лошој ситуацији набацују се велики трошкови који падају искључиво на дужника.

"Ви ту имате наплаћивање одређених уверења које извршитељи траже када траже податке о дужнику, то кошта, а то се пребацује на извршног дужника. Онда лако долазите у ситуацију да вам трошкови извршења са извршитељском накнадом буду већи од самог дуга", рекао је Јован Ристић, правник Удружења потрошача "Ефектива". 

Неретко се јављају људи који су били тзв. трећа страна у спору, а да нису били информисани.

"Предмет је ваш стан, ви о томе ништа не знате, нисте били у прилици да изнесете своје аргументе и онда страна која победи ангажује приватног извршитеља који вам једног дана закуца на врата", навео је Златић.

Ове али и друге критике већ су више пута стигле на адресе извршитеља.

Извршитељ Александар Вуловић рекао је да, што се тиче такса, оне су одређене законом и ту се не може наплатити ни више ни мање. Како је додао, што се тиче незаконитости, можемо да причамо, али увек морамо да кажемо конкретно које су и шта је то погрешно урађено, шта је погрешно обрачунато.

Да не буде забуне у рачунању, своје захтеве за измену закона имају удружења. Најважније је да се заштити право на кров над главом.

"Да се извршитељима одузме право извршења над некретнинама, зато што ту постоји велики коруптивни потенцијал који се види у пракси", истиче Ристић.

Правна струка иницирала је измене, али траже их и извршитељи.

"Боље и ефикасније вођење поступка, када не постоји сразмерно средство извршења, велики број притужби смо имали на повреду начела сразмере", рекао је Вуловић.

По овом начелу и принципу економичности могао би да буде промењен закон. Очекује се да исправи неправде досадашњег прописа. Радна група је почела са радом – а лопта је сада у дворишту Министарства правде.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи