Грејање по старим ценама

Грејање из даљинских система је добро, већина греје и ноћу. Али због скупљег мазута и гаса, више топлана тражи веће цене грејања које нису мењане од 2015. Локалне самоуправе углавном не одобравају захтеве, па ће се већина грађана и даље грејати по старим ценама. Од 60 топлана сагласност за повећање цена добило је тек седам даљинских система.

Уредба о формирању цена грејања је јасна – топлане могу кориговати цене нагоре уколико енергенти поскупе више од три одсто. Надлежни оцењују – захтеви топлана за повећање цена грејања су основани.

"Разлог за тако нешто је поскупљење гаса од 21 проценат од почетка 2018. године и мазута за 27 одсто, а та два примарна енергента топлане у Србији углавном и користе", каже Дејан Стојановић, директор Удружења топлана Србије.

"Ми заправо послујемо са проблемима који се односе на ту разлику у цени гаса који купујемо и цене топлотне енергије коју продајемо јер нисмо имали корекцију", каже Меланија Лојпур из Зрењанинске топлане.

Али промена нема без одлука локалних самоуправа, а од октобра сагласност за усклађивање цена добило је пет топлана у Смедереву, Врбасу, Новој Вароши, Старој Пазови и у Нишу, где је скупљи варијабилни део рачуна док је фиксни појефтинио. Од Нове године грејање ће бити нешто скупље и Сремској Митровици и Ужицу.

"Нова цена ће бити 99 динара по метру квадратном. Значи поскупљење грејања је 10,2 процента. Значи од непуних сто динара, 70 одсто је за саме енергенте, а 30 одсто је за неко инвестиционо и текуће одржавање", каже Бранко Филиповић, извршни директор Градске топлане у Ужицу.

По Уредби, цене могу ићи и надоле. Очигледно да локалне самоправе калкулишу јер цена нафте последњих месец и по дана пада па не одобравају поскупљења.

"Топлане ће радити калкулације цена углавном, ако им цене енергената појефтине за пет и више одсто. Оне су чак и обавезне да коригују цене наниже", каже Зоран Предић, државни секретар у Министарству енергетике.

Топлане и потрошачи затварају међусобни круг потраживања – ако се рачуни за грејање редовно измирују, и топлане могу редовно да плаћају енергете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво