Божић по грегоријанском календару

Римокатоличка црква, протестантске и Англиканска црква, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, прослављају Божић.

У католичким црквама широм света током протекле ноћи служена је поноћна миса, а мису у цркви Светог Антеа у Београду предводио је надбискуп Станислав Хочевар.

Мису у базилици Светог Петра у Ватикану предводио је поглавар Римокталочке црке, папа Фрања.  

Према јеванђеоском предању, Исус Христос је рођен 25. децембра у Витлејему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човечанства поштује у целом хришћанском свету.

У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом.

Обичај да се у цркве поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Христос рођен, потиче из 13. века. Такве јасле у својим домовима данас имају и верници.

У кућама верника Римокатоличке цркве венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 25. дец 2018, 13:11) - Kosta [нерегистровани]

Bozic

Ma nek slavi ko kad hoce samo da je mir u svetu.ne zanimaju me ovi eksperti za crkvene kalendare.

(уторак, 25. дец 2018, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

To je svetski i pravoslavni bozic a ne samo katolicki

U celom svetu se slavi Bozic, i u Grckoj i u Bugarskoj i Rumuniji koje su pravoslavne. Ne slavi se u Rusiji, koja ima svoje svece koji su u mnogo cemu potpuno razliciti od srpskih i u jos par starih pravoslavnih crkava. Tako da to sto lepe etiketu katolickog bozica ovde u Srbiji jednostavno nije istina jer ga i druge pravoslavne crkve slave na taj datum jer se drze kalendara kojeg koriste u regularnom zivotu a ne nekog iz doba konjanika i vitezova oklopnika i suncanog sata!

(уторак, 25. дец 2018, 10:25) - Goran [нерегистровани]

Srećan Božić

Srećan Božić svima koji danas slave!Samo da napomenem da većina pravoslavnih crkava danas slavi i da nisu oni prihvatli Gregorijanski kalendar već reformisani Juljanski kalendar, odnosno Milankovićev kalendar usvojen na Vaseljenskom saboru, a po inicijativi Srpske Pravoslavne Crkve! Nakon velikih pritisaka od strane ruske pravoslavne crkve i mnogih, veoma konzervativnih sveštenika u sopstvneim redovima, SPC odlučuje da suspenduje primenu novog kalendara i ostaje pri paganskom, rimskom kalendaru Julija Cezara!SPC, ruska crkva i njeni ostali vazali i neke orijentalne crkve!Po MIlankovićem kalendaru, svi hrišćanski raznici, osim Vaskrsa, su istog dana kao i u gregorijanskom kalendaru, a Vaskrs odstupa zbog dogme oko toga da li može da se slavi pre Pashe ili ne, čiji se datum pak računa po Lunarnom kalendaru.Sama činjenica da su MIlankovićev kalendar preuzele i Vaseljenska patrijaršija i Grčka Pravoslavna Crkva (jedna od najkonzervativnijih crkava u pravoslavnom svetu, a i naslednica Vizantijske/Romejske Crkve) govore dosta o tome gde se nalazi SPC - pri crkvi koja je osnovana daleko nakon SPC!

(уторак, 25. дец 2018, 10:23) - Цале [нерегистровани]

pravoslavne

Православне цркве: Грчка, Румунска, Бугарска итд. нису прихватиле Грегоријански календар, већ Миланковићев.

(уторак, 25. дец 2018, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Opet o kalendaru

pravoslavne Crkve koje danas slave Božić, ne slave ga po gregorijanskom kalendaru nego, takozvanom, novojulijanskom.Po gregorijanskom slavi katolička Crkva i protestantske Crkve.

(уторак, 25. дец 2018, 09:47) - anonymous [нерегистровани]

И по Миленковићем календару !

Грчка и румунска православна црква су усвојиле календар по Миленковићу па и оне данас славе божић.Значи није само по Грегоријанском већ и по Миленкивићевом календару. 

(уторак, 25. дец 2018, 09:09) - Ivana [нерегистровани]

cestitke

Srecan Bozic na sve vernike od rimokatolicke veroispovest da ste zivi i zdravi,srecni i blagosloveni.Mir boziji-Hristos se rodi.