Повређени у удесу код Ниша настављају битку, троје и даље критично

Троје најтеже повређених пацијената у судару аутобуса и воза пре два дана код Ниша и даље је у критичном стању. Нико од више од 20 повређених путника још није пуштен на кућно лечење. На интензивној нези сада је 11 пацијената. Мештани који користе путни прелаз на коме се догодила стравична несрећа, на протестном скупу затражили су постављање рампе.

Мештани Доњег Међурова, Новог села и Чокота не крију своје огрочење. Питају се како да дете пошаљу у школу и сматрају да рампа мора хитно да се направи. Грађани су на протестном скупу затражили постављање рампе и поручили да ће се окупљати докле год се проблем не реши.

Проблем ће се сада решавати привремено, до почетка модернизације пруге око Ниша, најављене за наредну годину.

Град најављује осветљење и сређивање прелаза, а железница унапређење безбедности.

"Од 22. децембра увели смо заустављање свих возова испред овог путног прелаза и непрекидно дежурство железничких радника на овом путном прелазу", наводи Мишко Марић из "Железница Србије".

Своју битку настављају и повређени путници, пре свега троје најугроженијих. Јуче их је на одељењу интензивне неге било 13, а сада 11.

Горан Станојевић, помоћник директора КЦ Ниш, каже да је двоје пацијената спуштено на матично одељење, што је добар знак.

Сви остали, осим троје, у добром су општем стању, односно лекари чине максималне напоре, додаје Станојевић.

Велики напори лекара, корисни само искуство и добра опрема

О максималним напорима говори и Миодраг Лазић, познатији као ратни хирург због искуства из болнице у Сарајеву. Каже да, када су у питању масовне несреће, могу да користе само искуство и добра опрема.

"То јутро у пола осам, као и у ратовима, ујутру долазе рањеници. Отворила су се врата и почела су да улазе, деца, млади, стари, крвави, сломљени, искидани, на креветима, на носилима, неки под руке. За пет минута, ту се нашло више лекара него повређених", истиче Лазић, директор Ургентног центра у Нишу.

Зоран Радовановић, директор Клиничког центра, каже да је помагала огромна екипа лекара, сестара, техничара, болничара.

"Сви су помагали. Успели смо да у року од сат времена у овом новом простору, који је одговорио својој сврси превасходно, да можемо у тешким тренуцима да помогнемо грађанима", напомиње Радовановић.

Искуство једино не помаже, кажу лекари, у оним најтежим тренуцима. Двоје путника преминуло је у току операције.

"Тешко је било. Ја сам морао да дам ту информацију. Тешко је било оног тренутка када сам морао да кажем – моје саучешће, ваше дете је умрло на операционом столу. Тај врисак, то сам ја видео хиљаду пута, али и даље као да га први пут видим. Овај плаче, а дете стоји поред њега – шта је, сине морам да ти кажем да ти је мајка умрла. То су страшне сцене биле. То је општи плач био овде", прича Миодраг Лазић.

У несрећи код Доњег Међурова погинуло је петоро људи, а двадесет двоје повређено. Истрага о узроцима несреће још траје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара