Три жене из Баната враћају веру у људску солидарност

Да хуманост не познаје границе, својим делима доказују три мештанке Белог Блата код Зрењанина, које већ две године у својим домовима припремају оброке за најстарије становнике тог средњобанатског села. Жеља им је, кажу, да најстаријима покажу да нису одбачени.

Температура у минусу, снег и лед не спречавају три Белоблаћанке да живот учине лепшим онима којима је подршка потребна. Два пута недељно припремају оброке за болесне и старе у свом месту.

Када су пре неколико година покренуле пројекат "Женска солидарност" нису имале подршку околине. Неретко, ни од чланова породица старих који су помоћ користили. Данас више није тако.

"Допало ми се да радим и помажем старијима. Значи ми када се они тако насмеју и захвале од срца. И ми од срца то радимо", наводи Ержебет Хавран из Белог Блата.

Марија Хајник каже да воли да помаже старим и немоћним лицима.

"Волим тај посао, волела сам га и када сам била дете, поштовала сам старије људе, деке и баке", објашњава Хајникова.

У кухињи Анушке Шимон припремају оброке према препорукама стручњака и договору са корисницима. Без обзира на време, саме их односе у домове најстаријих Белоблаћана.

Осамдесетдвогодишњој Катарини Маркуш сусрети са овим хуманим женама значе много, а више од помоћи коју доносе значи јој – дружење и пријатељство.

"Питам их како је ко, шта раде, како је напољу. Ја све поједем, ја нисам пробирач", истиче Маркушева.

Објашњавају да је помоћ намењена свима којима је потребна топла људска реч.

У Белом Блату данас живи нешто више од хиљаду људи. Становништво је углавном старачко. Међутим, радује чињеница да основну школу у овом војвођанском селу похађа више од стотину ђака.

Пројекат "Женска солидарност без граница" траје до јануара. Има најава да ће и наредне године Министарство за рад подржати идеју ове три жене и омогућити да помоћ и даље стиже до најугроженијих у средњем Банату.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво