Три жене из Баната враћају веру у људску солидарност

Да хуманост не познаје границе, својим делима доказују три мештанке Белог Блата код Зрењанина, које већ две године у својим домовима припремају оброке за најстарије становнике тог средњобанатског села. Жеља им је, кажу, да најстаријима покажу да нису одбачени.

Температура у минусу, снег и лед не спречавају три Белоблаћанке да живот учине лепшим онима којима је подршка потребна. Два пута недељно припремају оброке за болесне и старе у свом месту.

Када су пре неколико година покренуле пројекат "Женска солидарност" нису имале подршку околине. Неретко, ни од чланова породица старих који су помоћ користили. Данас више није тако.

"Допало ми се да радим и помажем старијима. Значи ми када се они тако насмеју и захвале од срца. И ми од срца то радимо", наводи Ержебет Хавран из Белог Блата.

Марија Хајник каже да воли да помаже старим и немоћним лицима.

"Волим тај посао, волела сам га и када сам била дете, поштовала сам старије људе, деке и баке", објашњава Хајникова.

У кухињи Анушке Шимон припремају оброке према препорукама стручњака и договору са корисницима. Без обзира на време, саме их односе у домове најстаријих Белоблаћана.

Осамдесетдвогодишњој Катарини Маркуш сусрети са овим хуманим женама значе много, а више од помоћи коју доносе значи јој – дружење и пријатељство.

"Питам их како је ко, шта раде, како је напољу. Ја све поједем, ја нисам пробирач", истиче Маркушева.

Објашњавају да је помоћ намењена свима којима је потребна топла људска реч.

У Белом Блату данас живи нешто више од хиљаду људи. Становништво је углавном старачко. Међутим, радује чињеница да основну школу у овом војвођанском селу похађа више од стотину ђака.

Пројекат "Женска солидарност без граница" траје до јануара. Има најава да ће и наредне године Министарство за рад подржати идеју ове три жене и омогућити да помоћ и даље стиже до најугроженијих у средњем Банату.

Остали аутори: Дане Илић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. дец 2018, 03:30) - Pavlovic [нерегистровани]

Bravo

Svaka čast za ove humane i vredne žene, one su dokaz da još uvek imamo dušu, savest, solidarnost.!!!!

(недеља, 23. дец 2018, 22:38) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Bilobi lepo kada bi im elektro distibucija dala nekoliko kilovata besplatno jer to zasluzuju ove dobr zene.