"Комплетна истрага несреће на пружном прелазу, савест возача битан фактор"

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже за РТС да ће више детаља о несрећи која се догодила на пружном прелазу у Доњем Међурову код Ниша бити познато након комплетне истраге. Истиче да је тај пружни прелаз један од најпрегледнијих у држави и да на њему у последњих пет година није било ниједног ванредног догађаја. Апеловала је на савест возаче, јер ништа није драгоценије од живота.

Зорана Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изразила саучешће породицама страдалих и навела да мисли треба да буду усмерене на повређене које су у болници како би се што пре опоравили.

Нагласила је да полиција ради комплетну истрагу, након које ће све бити познато и подсетила на изјаву директора полиције Владимира Ребића који је рекао да је највероватније узрок људски фактор и одговорност возача.

"Верујем да када се истрага буде завршила онда ћемо врло јасно моћи да чујемо и каква је била способност возача, у каквом стању је био аутобус и моћи ћемо да знамо да оно што су путници упозоравали возача, да ли је то тако да је на прузи воз, да ли је возач је био са мобиним или није. У сваком случају одговорност јесте индивидуална и знаћемо је", додала је министарка.

"Једна став која мислим да је јако важна и апел свима – када седате за возило, било да возите аутомобил, аутобус, камион, ништа није драгоценије од живота", истакла је Михајловићева.

Навела је да је овај пружни прелаз, на којем се догодила несрећа, један од најпрегледних пружних прелаза на територији Србије, као и да њему у претходних пет година није било несреће, није било повређених и није било ниједног ванредног догађаја.

"Чињеница је да што се тиче самих пружних прелаза нису сви пружни прелази са рампама. Имамо 2.200 пружних прелаза, један део је са рампама, други није, постоје стручњаци који одређују где треба да буде рампа, где се налази Андрејин крст, где је сигнализација", каже Михајловићева.

Навела је да први подаци показују да је машиновођа урадио све по прописима.

"Када полиција изађе на крају са својим информацијама ја сматрам да је то то, али оно што су све информације и Железнице и делимично из полиције – машиновођа је урадио све по пропису, упозорио је возача", објаснила је Михајловићева.

"Закони добри, неопходна савест возача" 

Закони су направљени да се поштују, каже министарка и додаје да имамо одличне законе, али да је проблем примена закона.

Истакла је да се улаже у пружне прелазе и да ће бити уведени семафори на неком делу пружних прелаза.

"На једном делу пружних прелаза хоће, то би било исто као када бисте на пример на свакој раскрсници на територији Републике Србије ставили семафоре, дакле тачно се зна где ће бити. Није спорно да ћемо урадити све и чинимо све, али верујте можемо да ставимо 300 семафора и 300 рампи, али ако нема савесног возача који управља било којим превозним средством ми нећемо моћи да смањимо у том проценту број несрећа", сматра Михајловићева.

Одговарајући на питање да ли ће сада бити урађена анализа свих пружних прелаза, Михајловићева каже да се сваке године негде око педесетак пружних прелаза додатно сређује и да сваке две године се праве нове анализе свих пружних прелаза.

Са директором руских железница о новим пројектима

Министарка ће у понедељак имати састанак са директором руске железнице на којем ће, како каже, разговарати о стању и модернизацији пруге Београд–Будимпешта, на којој руске железнице раде.

"Разговараћемо и о доласку Владимира Путина у јануару и новим пројектима које ћемо радити са руским железницама. Не заборавите да су руске железнице једна од најбољих светских компанија и између осталог очекујемо да ћемо са њима наставити на рехабилитацији пруге Београд–Бар", додоје Михајловићева.

На питање где ће бити инвестиран 501 милион евра које је компанија "Ванси ерпортс" уплатила као једнократну концесиону накнаду за Аеродром "Никола Тесла" у Београду, министарка каже да ће се о томе разговарати у Влади.

"Нормално је да један део иде у инфраструктуру будући да када се улаже у инфраструктуру аутоматски у годинама испред подижете привредни раст. Ми очекујемо да ће један део бити уложен у транспортну инфрсатруктуру, да ли она била енергетска или саобраћајна, у сваком случају то је добро за Србију", каже Михајловићева.

"Видећемо у финансијском делу везано за враћање одређених кредита, дакле све оно што се буде сматрало најеефикасијим у том смислу ћемо урадити", додала је министарка.

Објаснила је да није продат аеродром, већ је у питању концесија на 25 година и да ће у наредном периоду нови концесионар уложити у сам аеродром "Никола Тесла" 700 милиона вера.

"Градиће се нове писте и биће аеродром оно што ми желимо да буде, дакле најбољи у овом делу Европе", закључила је Михајловићева и додала да нема информација о подизању аеродромских такси. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво