Испити због којих се студира деценијама

Један предмет на Географском факултету за неке студенте је немогућа мисија, па на диплому чекају и по две деценије. Таквих предмета који се полажу и падају година има и на многим другим факултетима. Проверавали смо какве су могућности студената када наиђу не овакав проблем.

Ко положи баш тај испит – завршио је факултет. Та мантра и данас је популарна међу студентима, а у случају Географског факултета важи за предмет професорке Миле Павловић. Неки су због тог предмета и одустали од дипломе, а међу најупорнијима је студент који је 27 пута излазио на испит. Они који не могу да положе највише се жале на чудна питања која професорка поставља.

"Неки чак и не покушавају да изађу до последње године, плашећи се да неће положити. У ствари, из искустава старијих студената сазнали су да тражи све од речи до речи, да тражи информације као што је број стоке, оваца или коња у неком граду у Другом светском рату, или које су се житарице гајиле у Југославији", каже студент Географског факултета Универзитета у Београду.

Сличан проблем имали су и студенти Факултета ветеринарске медицине. Они су уз ангажовање управе малу пролазност успели да реше.

"Ако неки факултет има око 40, 45 испита и ако тај неко од студената исполаже 42, 43 испита и има проблем са једним испитом очигледно да није проблем са тим студентом, већ је проблем у условима пролазности, критеријумима или неким другим неприлагођеностима од стране професора", указује Небојша Алексић, председник студентског парламента Факултета ветеринарске медицине.

Готово да нема факултета на ком се неки испит полаже теже него остали, каже ректорка Универзитета у Београду и истиче да ако се утврди да проблем није само тешкоћа предмета, треба да се реагује.

"Има начина да се превазиђе проблем, као што смо рекли, аутономија рада наставника не значи да наставник не одговара за свој рад. И ја верујем да је истина на пола пута негде, а наш је задатак да обезбедимо оптималне услове за студирање за све наше студенте", навела је ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић.

Остале су запамћене жалбе студената Фармације на полагање фармакологије. Српска књижевност 20. века задавала је тешкоће студентима Филолошког факултета у Београду, а студенти Филозофског факултета у Нишу имали су примедбе на пролазност на предмету Основи социјалне психологије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи